Stjerneskuespiller med krass kritikk av britisk presse

Skuespiller Sienna Miller hevder britisk tabloidpresse drev en så utstrakt overvåking av henne at hun begynte å beskylde familie og venner, og følte hun levde i et videospill.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sienna Miller, som er kjent fra filmer som «Alfie» og for å ha vært kjæresten til Hollywood-stjernen Jude Law, forklarte seg for dommeren Lord Brian Leveson i London torsdag. Han leder en gransking av hele den britiske pressens etikk og arbeidsmetoder.

Miller hevder hun har bevis for at e-posten hennes ble lest og telefonsvareren hennes avlyttet.

Hadde passordene

Den 29 år gamle skuespilleren fikk nesten 318.000 kroner i erstatning fra tabloidavisene The Sun og nylig nedlagte News of the World i 2008 for at de hadde krenket hennes privatliv. Hun fikk da se notatene som ble gjort av en privatdetektiv som jobbet for News of the World.

– Alle telefonnumrene mine, også de jeg etter hvert byttet, adgangsnumrene mine, PIN-kodene mine, passordet for e-postkontoen min – alt sto skrevet ned der, forklarer hun.

Hun beskriver tiden da hun ble overvåket av britisk presse, som å gå med en følelse av konstant paranoia.

Nett av overvåking

Sienna Miller begynte å beskylde familie og venner for å ha lekket informasjon til pressen.

– Ingen kunne forstå hvor all denne informasjonen ble lekket fra. Det oppsto en dyp mistro mellom oss alle. Det ble helt umulig å leve et normalt liv, sier Miller, som sammenligner situasjonen med å leve i et videospill.

– Alle som sto meg nær, ble overvåket og avlyttet elektronisk. Vi var i et nett av overvåking, noe som forklarer hvor de fikk all informasjonen fra, sier Miller.

Hun fortalte også om hvordan paparazzifotografer i en periode fulgte etter henne, løp etter henne når hun prøvde å komme unna og spanet på henne hvor enn hun gikk. Hun begynte å holde seg hjemme for å unngå dem.

– Det er helt forferdelig at de rettferdiggjør en slik behandling. De som gjør det, kan ikke tenke over hva det gjør med våre liv, sier Miller.

Potter-forfatter neste

Skandaleavisen News of the Worlds bruk av telefonavlytting og andre former for spionasje er et sentralt tema for høringen som i disse dager foregår ved en domstol i London. News of the World ble lagt ned i juli i år etter at avisens arbeidsmetoder ble avslørt.

På den lange listen over kjendiser som skal avgi forklaring, står også Harry Potter-forfatter J.K. Rowling, som skulle forklare seg senere torsdag. Hun har spesialstatus som såkalt kjernevitne i saken. Hun er dessuten kjent som en innbitt forsvarer av privatlivs fred.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy