Eva Joly får kritikk fra egne rekker

Det stormer rundt Eva Joly innad i hennes eget parti, De grønne. Foto: Robert Pratta (Reuters)
Det stormer rundt Eva Joly innad i hennes eget parti, De grønne. Foto: Robert Pratta (Reuters)

Det ulmer i rekkene til det franske miljøpartiet De grønne. Mange er irritert over at partiets presidentkandidat Eva Joly har vist liten entusiasme for en avtale som er inngått mellom De grønne og det franske sosialistpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Eva Joly:

* Født 5. desember 1943 i Oslo som Gro Eva Farseth.

* Reiste som ung til Paris for å jobbe som au pair. Ble gift i Frankrike og fikk fransk statsborgerskap.

* Utdannet jurist ved universitetet i Paris.

* Fikk som forhørsdommer på 1990-tallet ry som korrupsjonsjeger.

* Fra 2002 til 2005 var hun spesialrådgiver i et korrupsjons- og hvitvaskingsprosjekt for norske myndigheter.

* Har siden 2009 vært representant for det franske grønne partiet Europe Écologie i EU-parlamentet.

* Er partiets presidentkandidat til valget neste vår.

De grønne har inngått en avtale med sosialistene om å støtte sistnevntes kandidat François Hollande i andre valgomgang av presidentvalget til våren.

Men norskfranske Eva Joly, presidentkandidat for De grønne, ville først ikke svare på om hun kom til å stemme på Hollande. Derimot ga hun uttrykk for at hun ikke var spesielt begeistret for avtalen. Det vakte stor irritasjon blant flere i miljøpartiet.

– Uten meg

En av kritikerne er Yannick Jadot, som onsdag trakk seg som talsmann for Joly. De to har i mange år vært nære politiske venner, men alliansen tok denne uken brått slutt.

– Ettersom jeg ikke er enig i den nye politiske linjen til Eva Joly, velger jeg å slutte som pressetalsmann, skriver Jadot i en twittermelding.

Også Noël Mamère, en annen av Jolys talsmenn, har truet med å trekke seg.

– Dersom ikke Eva Joly vil si at hun støtter François Hollande i andre runde, så får hun fortsette valgkampen uten meg, sier Mamère til avisen Le Monde.

Les også: Eva Joly blir De grønnes presidentkandidat

Dessuten er en av De grønnes mest kjente politikere, Daniel Cohn-Bendit, kritisk til Joly.

– Eva Joly har gjort dårlige politiske valg, sa han onsdag.

– At hun vil markere at det er en forskjell mellom De grønne og sosialistene, er i og for seg normalt. Men man må kunne skille mellom sine konkurrenter, sa han.

Svarte på kritikken

Joly selv svarte etter kritikken fra partifellene at hun vil støtte Hollande i andre valgomgang.

– Jeg er ikke en kvinne som dyrker tvetydighet. Selvsagt bør venstresiden og de grønne kreftene samle seg i andre valgrunde, skriver Joly i en twittermelding.

Joly har imidlertid fortsatt sine støttespillere i partiet. En av dem er Dominique Voynet, som skriver på sin twitterkonto at: «Med venner som Cohn-Bendit og Yannick Jadot så trenger ikke Eva Joly fiender».

Selv om Joly nå sier hun vil støtte Hollande, er hun fortsatt ganske misfornøyd med avtalen, som partiene inngikk forrige uke.

Les også: Joly radbrekker Sarkozys pensjonsreform

Atomavtale

Avtalen innebærer også at sosialistene, som takk for at De grønne vil støtte Hollande, ikke stiller kandidater i flere valgkretser der De grønne ligger godt an. Dermed kan miljøpartiet få opp mot 15 kandidater inn i nasjonalforsamlingen dersom valgvinden blåser deres vei.

I tillegg har de to partiene ifølge NRK blitt enige om en felles plattform om kjernekraft, der de går inn for å stenge 24 atomreaktorer innen 2025. Joly mener imidlertid det er for lite for sent, og har tatt til orde for at flere reaktorer må stenge tidligere.

Les også: Joly: - Latterlig at ikke Støre kan få noen tepper

Les flere nyheter her

Personvernpolicy