Arena-debatt om EU:

Støre slår et slag for sterke medlemsstater i EU

Marked mot demokrati: Professor Erik Oddvar Eriksen advarer mot teknokrat-styre i EU-land. - Tvert i mot, det er bra for demokratiet, mener Jonas Gahr Støre. Foto: Thomas Vermes
Marked mot demokrati: Professor Erik Oddvar Eriksen advarer mot teknokrat-styre i EU-land. - Tvert i mot, det er bra for demokratiet, mener Jonas Gahr Støre. Foto: Thomas Vermes

– Det har blitt pisket opp for mye negative holdninger til staten de siste tiårene, advarer Jonas Gahr Støre. Han ser det som et paradoks at EU ikke har forankret demokratiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg tror fortsatt det trengs sterke medlemsstater. En stat som er i stand til å ta seg av de avgjørende støttefunksjoner. Som da de nordiske landene håndterte bankkrisen.

Det sa utenriksminister Jonas Gahr Støre på en EU-debatt i Oslo torsdag formiddag.

Han diskuterte spørsmålet om hvor EU går og Europas demokratiske utfordring på en konferanse i regi av forskningsprosjektet Recon (Gjenopprettelse av demokrati i Europa).

Prosjektet ledes av Arena senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo. Med begrepet «Europa» mener Arena EU.

– For mye hets mot staten

– Det har blitt pisket opp for mye negative holdninger til staten de siste tiårene, advarer Støre.

– Jeg frykter kke nasjonalisme på gammelt vis som følge av krisene, fortsatte han og forklarte:

– Mitt poeng er at den politiske debatten om staten siden 70-tallet, har dreid seg om staten som del av problemet.

– Ingen har snakket fordelaktig om staten. Det snakkes om at mindre stat betyr mer frihet, sier Støre.

Les også: - EU er ikke demokratisk

Fører til krymping

– Ja, det har vært problemer. Men staten har blitt omtalt som noe negativt, og at den derfor må krympes. Over år blir det en veldig negativ debatt som må endres, mener utenriksministeren.

– Staten må være stor nok til at den fungerer. Det er en viktig debatt for demokratiet, sa Støre på arrangementet.

– En moderne stat kan håndtere den fleksible verden vi er i nå. Og her burde Europa ha kompetanse.

Paradoks i demokratiets vugge

– Det er et paradoks at Europa som vugge for demokrati, ikke har fått til å forankre demokratiet, fremholder Støre, også han med Europa som ensbetydende med EU.

– Jeg har ikke møtt mange mennesker når jeg reiser i Europa, som sier at «gudskjelov at vi har EU-parlamentet».

– De store avgjørelsene kommer på nasjonalt nivå. Av åpenbare grunner. For EU er ikke konstruert som føderal stat. Folk i Madrid demonstrerer ikke mot Brussel, sier Støre.

Les også: - Hvor ble det av demokratiet?

Demokrati kontra kapitalisme

EUs takling av krisene skjerper ifølge lederen av Arena, professor Erik Oddvar Eriksen, utfordringen med å forene demokrati og kapitalismen.

Det er nå en selvoppnevnt troika bestående av IMF, EU-kommisjonen og Den europeiske sentralbanken som avgjør fremtidens livsvilkår for folk i Hellas og Italia, og ikke valgte organer, sier Eriksen.

– Teknokrater er nå i ledelsen Hellas og Italia og et team fra EU overvåker utviklingen. Det ser ikke ut til at demokratiet virker raskt nok til å håndtere markedskreftene, mener professoren.

– Ikke tid til demokrati

– «Hvordan i all verden kunne du finne på en folkeavstemning?», sa de til Papandreou. Tiden var for knapp til demokrati. Det greske folket kunne ikke slippes inn her, bemerker Eriksen.

La oss heller overlate til teknokrater. Demokrrati er visst ikke noe for regndager.

– Hva må gjøres, for å sitere Lenin?, spurte Eriksen.

– Er det mer demokratisk overnasjonalitet og mindre nasjonal suverenitet som må til? Nasjonalstaten klarer ikke å stå imot kapitalkreftene, utfordret han Støre.

Støre og Djengis Khan

– Å invitere utenriksministeren fra et land hvor folket to ganger i demokratiske avstemninger har sagt nei til EU-medlemskap, snakke om interne EU-problemer, er omtrent som å be Djengis Khan snakke om fredelig sameksistens, innledet Jonas Gahr Støre.

– Ja, det er en utfordring til demokratiet, økonomien og den ekstremt interessante koblingen mellom politikk og økonomi. Men tro ikke at Europa er uten midler til å takle det.

Forsvarer teknokrater i ledelsen

– Jeg advarer mot å se teknokrater i ledelsen i Hellas og Italia, som uttrykk for noe udemokratisk, slår Støre fast.

– Tvert i mot. Parlamentene har valgt dem. Jeg vil heller se demokratiske partier velge dyktige folk, enn å se populistiske krefter komme opp og se etter syndebukker, slår Jonas Gahr Støre fast.

Se video fra EU-møtet

Les flere nyheter her

Personvernpolicy