Vil ha ny diskrimineringslov

- I Norge er de formelle rettighetene langt på vei på plass. Likevel lever vi i et samfunn der «homo» er et av de vanligste skjellsordene i skolegårdene, sier Audun Lysbakken. I dag åpnet likestillingsminister et statlig senter for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.
- I Norge er de formelle rettighetene langt på vei på plass. Likevel lever vi i et samfunn der «homo» er et av de vanligste skjellsordene i skolegårdene, sier Audun Lysbakken. I dag åpnet likestillingsminister et statlig senter for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Norge det andre landet i verden med et statlig senter for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Samtidig varsler likestillingsminister Audun Lysbakken ny lov mot seksuell diskriminering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– LHBT har ikke en naturlig plass i mangfoldsbegrepet, og det skal LHBT-senteret ta tak i, sier Hanne Grasmo.

Grasmo er leder for det nyopprettede LHBT-senteret, Nasjonalt kunnskapssenter for seksuell orientering og kjønnsidentitet, som i dag åpnet med en seremoni på Det historiske Auditoriet i Nasjonalgalleriet.

Norge blir med dette det andre landet i verden som har et nasjonalt kompetansesenter av denne typen, etter Nederland.

Les også: «Hysj-lov» opphevet i USA

For alle som ikke er A4

Hva betyr LHBT, sier du? Denne litt knotete bokstankombinasjonen er en samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner - eller litt enkelt sagt, alle de som har en seksualitet som ikke er «helt A4».

– Jeg ser på LHBT ikke bare som disse gruppene, men som et paraplybegrep – på samme måte som «skeiv». Ikke alle vil karakterisere seg så tydelig som lesbe, homse, biseksuell, transseksuell, mann eller kvinne, sier Hanne Grasmo, som skal lede det nyopprettede senteret.

Senteret er underlagt Barne-, ungdoms- og familietaten (Bufetat), og skal være et kompetansesenter for kunnskap om seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Regjeringen bevilget to millioner kroner til senteret på 2011-budsjettet, og på neste års budsjett har senteret doblet midlene til fire millioner.

Les også: Hundretusener marsjerte for homofiles rettigheter

Varsler ny diskrimineringslov

– Heteronormativitet preger fortsatt utformingen av offentlige tjenester. Vi skal ha likeverdige tjenester for alle. Noen jeg håper at dette senteret skal oppnå, er at det ikke bare vi som har ansvar for homopolitikk i det daglige som skal benytte seg av det, sier Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken til ABC Nyheter.

Statsråden ønsker at alle deler av politikk og forvaltning skal ha et LHBT-perspektiv.

– For eksempel er det langt flere åpne homofile eldre enn tidligere som snart skal ha eldreomsorg. Har vi likestilte velferds- og helsetjenester, der alle føler seg velkommen? spør ministeren.

For å styrke vernet mot diskriminering, vil ministeren legge frem et lovforslag mot diskriminering på grunnlag av seksuell identitet eller kjønnsidentitet.

Les også: - Homofile fotballspillere bør holde seg i skapet

– Det betyr at seksuell identitet og kjønnsidentitet blir en eksplisitt del av arbeidet mot diskriminering. Det tar det som mangler for å få diskrimineringsvernet helt på plass, understreker ministeren.

Lysbakken sier at regjeringen tar sikte på å fremme et lovforslag i løpet av denne stortingsperioden, altså før valget i 2013. Han mener det er viktig å ha en egen lov som tar for seg seksuell diskriminering.

– Vi ønsker å fortsette med egne lover for ulike diskrimineringsgrunnlag. Grunnen er at jeg tror vernet for hver gruppe blir sterkere på den måten.

Fornøyd Friele

Åpningen i dag var gjestet av det meste som kan krype og gå i LHBT-miljøet. Blant dem var også den mangeårige homoaktivisten Kim Friele.

– Tenk at jeg skulle få oppleve dette, sa Friele, som er en av nestorene i den norske homobevegelsen, i sin tale under åpningen av senteret.

Friele brukte historien for å minne om at det er langt fra selvsagt at det skulle finnes et slikt senter.

– Da jeg var 15 år, gikk det rundskriv til alle skolene om at det var forbudt å danse tango og sakte vals på elevfestene. Og småpikene, som det het, skulle ikke lenger få lov til å gå i stramtsittende genser. Det er utrolig at det har blitt folk av oss fra den generasjonen. Alt var svart, mørkt og taust. Det var bien og blomsten som hersket, noe annet eksisterte ikke. Det måtte man eksperimentere og finne ut av selv. Frihet og et verdig liv kommer ikke rekende på en fjøl, og det er dessverre ikke sikkert at det er evigvarende, formanet hun.

Les også: - Holdningen til homofile på jobben i endring

Senterleder Hanne Grasmo flankert av homsekoret Oslo Fagottkor. Norge det andre landet i verden som har et nasjonalt kompetansesenter for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.


Les flere nyheter her

Personvernpolicy