Varsler CD-ens død

Om et år vil «limited edition»-utgivelser være de eneste CDene som er igjen, hevder musikkmagasinet Side-Line. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Om et år vil «limited edition»-utgivelser være de eneste CDene som er igjen, hevder musikkmagasinet Side-Line. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Musikkbransjen planlegger å avvikle CD-formatet i løpet av 2012, mener musikkmagasinet Side-Line å vite.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De store plateselskapene planlegger å avvikle CD-formatet innen slutten av 2012 (eller tidligere) og erstatte det med nedlastbare utgivelser via iTunes og beslektede musikktjenester. De eneste CD-platene som blir igjen vil være «limited edition»-utgivelser, som selvfølgelig ikke vil være tilgjengelige for alle artister, skriver magasinet.

– Planene eksisterer

Musikkmagasinet har forsøkt å få musikkgigantene EMI, Warner, Universal og Sony til å kommentere spekulasjonene, men det har de ikke ønsket å gjøre. Magasinet hevder derimot å ha fått bekreftet fra mange som jobber i disse selskapene at slike planer eksisterer.

– Vi er ikke overbevist; vi kan ikke se de store selskapene opptre så harmonisk, kommenterer nettstedet Hardware.

Side-Line mener at å ta livet av CD-en «er en avgjørelse som gir fullstendig mening».

– CD-er koster penger, også når de ikke selger fordi lagerplass må betales for. Selskapene betaler penger til distributørene, selv når CD-platene blir returnert fordi de ikke selger og så videre. Å gi opp CD-en vil gjøre det mulig å fokusere på utgivelser og markedsføring og ikke på distribusjon og – kostbar – lagerplass. I det langt løp vil det sikkert bety slutten for mange musikkbutikker verden over, som bare tar inn og selger CD-er, lyder bladets spekulasjoner.

Vinylsalget øker

Samtidig som CD-salget daler, er det gode gamle vinylformatet - LP-platen - i ferd med å gjeninnta sin posisjon som det viktigste fysiske formatet for musikk. I hvert fall gjelder det for samlere og for folk med en musikkinteresse litt utover det vanlige.

I Storbritannia alene har salget av LP-plater økt med 41 prosent i første halvår 2011 sammenlignet med samme periode i fjor. I oktober var antall solgte vinylplater allerede passert totalsalget for hele 2010.

De samme tendensene gjenspeiler seg i hele den vestlige verden, Norge inkludert, og i enkelte land sør i Europa er økningen på over 70 prosent.

Dette betyr likevel ikke at salget av vinylplater er for hvermannsen, for i prosent utgjør LP-salget fremdeles relativt lite i forhold til totalomsetningen av musikk. I Storbritannia utgjør LP-salget hittil i år så lite som 0.85 prosent av det totale albumsalget (1,9 millioner solgte enheter av et totalsalg på 221,5 millioner).

Les flere nyheter her

Personvernpolicy