– Jagerflybasen til Ørlandet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarssjef Harald Sunde går inn for at den nye jagerflybasen skal ligge på Ørlandet i Sør-Trøndelag. Bodø foreslås nedlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarssjef Harald Sunde overleverte i dag det fagmilitære rådets innspill til regjeringens utarbeidelse av ny langtidsplan for Forsvaret.

Det har tidligere lekket at Forsvaret kom til å velge Ørlandet som kampflybase - det ble også bekreftet i dag.

- Det blir Ørlandet

- Evenes har en stor ulempe. Fjellene er så høye at basen vil ha begrensninger med tanke på operativ drift. Derfor faller Evenes ut som en kandidat for énbaseløsning, sier han.

Se også: - Én kampflybase er nok

- Den dagens rullebanen kan ikke brukes på Bodø fordi den ligger for nær sentrum. Det må bygges en ny rullebane langs fjæra. Bodøalternativet er også dyrere enn de andre forslagene, forklarerte Sunde videre.

- Tilflyttingen inn til Bodø er stor og vi vil få et begrenset område å videreutvikle basen. Derfor lander valget på Ørland. Bodø foreslås lagt ned, avslørte etter hvert forsvarssjef Sunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter gikk Sunde nærmere inn på hvorfor man mener Ørlandet er best egnet som jagerflybase for det norske Forvaret.

- Ørland ligger lenger sør, men ut av Ørland løser vi alle oppgaver. Man flyr rett inn i gode øvingsområder, hvor det ikke er mye flytrafikk. Dette har vært det ønskede stedet for flymøter med andre nasjoner.

Sunde sa videre at man velger å beholde basene på Bannak, Porsanger, Bardufoss og Reitan.

Flyene for elektronisk krigføring og kalibreringsflyging anbefales flyttet fra Rygge til Gardermoen, der de samlokaliseres med de fire transport­flyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rygge anbefales redusert til en base for taktiske transport­helikoptre og for redningshelikoptre.

Mågerø anbefales lagt ned, og oppgavene overføres til det nye nasjonale luftoperasjonssenteret på Reitan.

Rekruttutdanningen til Sjø- og Luftforsvaret videreføres ved KNM Harald Haarfagre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Luftorsvarets tekniske skolesenter videreføres på Kjevik og Luftkrigsskolen videreføres i Trondheim, informerte Sunde videre.

Fikk oppdrag i januar

Forsvarsminister Espen Barth Eide understreket før Sundes innlegg og begrunnelse at han ikke ville kommentere noe som helst av det fagmilitæret råds innspill for langtidsplanen.

Sunde mente at prosessen i arbeidet har vært god.

- Den 10. januar i år fikk jeg oppdrag om å sette ned et fagmilitært råd som skulle se på den langsiktige planen for Forsvaret. Dette har vært en særdeles god prosess, selv om det har kommet kritikk mot det fagmilitære rådet, sa Sunde på pressekonferansen.

- Det er med glede jeg overlever dette fagmilitære rådet til politisk behandling, fortsatte Sunde.

Så gikk Sunde nærmere inn på begrunnelsene for innspillene.

- Vi skal 24 timer i døgnet følge med på hva som skjer i og rundt Norge. Dersom en hendelse skulle oppstå, så må vi håndtere den dersom det skulle ende med at vi må bruke militære midler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det som er altoverskyggende er de nye F35-flyene. Vår evne til innsats i luftforsvaret ble vist under operasjonene i Libya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er nok å investere i én kampflybase. Det gir oss mer penger til å sette inn i den operative innsatsen. Det var en tidlig løsning at vi måtte gå gjennom de tre baseløsningene hver for seg, sa Sunde.

Ørlandet-ordfører: - Ikke sikker ennå

Sp-ordfører Hallgeir Grøntvedt håper nå den politiske ledelsen i Norge velger å følge Forsvarets anbefalinger. Men han tør ikke sprette champagnekorkene ennå.

- Jeg er ikke sikker på at det blir her riktig ennå, nå er det opp til politisk ledelse i landet å ta det videre. Men det var artig å høre Sunde begrunne for hvorfor de har bestemt seg for Ørlandet, sa Grøntvedt til TV2 Nyhetskanalen ikke lenge etter at råd og innspill var lagt frem.

Dersom det likevel ikke skulle bli Ørlandet så vil det får store konsekvenser for den lille kystkommunen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I dag har vi et innbyggertall på cirka 5.000. Skulle man velge et annet alternativ enn Ørlandet så viser en rapport fra 2007 at mellom 2-3.000 mennesker vil forsvinne, sa Grøntvedt.

Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy var forberedt på beskjeden, men har på ingen måte gitt opp kampen for kampflybasen.

– Det er helt utenkelig ikke å ha en kampflybase i Nord-Norge. Bodø er både militærpolitisk, militærfaglig og strategisk det beste alternativet. Vi gir ikke opp. Det er nå kampen virkelig starter, sier Hjartøy til NTB.

Høyre: - Lite trolig

Det er imidlertid lite trolig at norske myndigheter vil følge det faglige rådet fra forsvarssjefen, mener Høyres forsvarspolitiske talsmann, Ivar Kristiansen.

– Jeg kan ikke se for meg at Stortinget vil fatte et vedtak om å flytte hele den norske kampflyflåten ut av Nord-Norge, sier Kristiansen, som mener det optimale er en delt løsning mellom Ørlandet og Bodø.

En delt løsning for ny base for den nye generasjonen kampfly er den dyreste løsningen og Sunde har flere ganger signalisert at Forsvaret må gå for én base.

Les flere nyheter her