Flere tjukke nordmenn

Hver tiende voksne nordmann er «tjukk». Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Hver tiende voksne nordmann er «tjukk». Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Norge er landet i OECD som har hatt størst økning av antall fete voksne de siste ti årene. På ti år har det blitt 66 prosent flere tjukke voksne nordmenn, skriver Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For Norge viser tallene en økning fra 4 prosent i 1998 til 10 prosent 2008. Hver tiende voksne nordmann er altså tjukk. Likevel er vi fortsatt blant de tynneste i Europa, men har blitt for tunge til å holde oss helt på toppen, ifølge Aftenposten.

Verdens helseorganisasjon (WHO) regner deg som «obese», altså tjukk eller fet på norsk, om du har en kroppsmasseindeks (KMI) på mer enn 30. Personer med KMI på mellom 25 og 30 regnes som overvektige.

Tallene kommer fram i en rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), 28 land er med i statistikken.

Les også: Derfor blir du tjukk av stress

Norge var det OECD-landet i Europa med lavest andel tjukke ved forrige måling, i 2000. Nå har vi passert Sveits på grunn av den store økningen. Likevel er vi langt bak land som USA (33,8 prosent), Mexico (30 prosent) og New Zealand (26,5 prosent).

Økningen av fedme i landene er størst blant kvinner. Av alle norske barn mellom 5 og 17 år var det 14,7 prosent overvektige eller tjukke jenter. Tilsvarende tall hos guttene var 12,9 prosent.

OECD forklarer årsakene til den økende fedmen med samfunns- og atferdsmessige faktorer i industriland, som billigere realpriser på mat og mer inaktivitet.

Les flere nyheter

Personvernpolicy