Egypts militære beklager demonstranters død

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egypts militærråd sier de er lei for at flere demonstranter er blitt drept under de voldsomme sammenstøtene i Kairos gater den siste uken. Uroen kan nå føre til at valget i Egypt blir utsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Militærrådet gir sin dypeste beklagelse for at Egypts lojale sønner er døde etter de siste hendelsene på Tahrir-plassen, skriver militærrådet på sin Facebook-side torsdag.

Egyptisk opprørspoliti tok også natt til torsdag i bruk store mengder tåregass i et forsøk på å spre demonstranter i Kairo natt. Unge menn flyktet inn i mørke sidegater rundt Tahrir-plassen mens de hostet og gispet etter luft, men på selve plassen var titusener av demonstranter fortsatt samlet.

Les også: Baby kvalt av tåregass

I løpet av onsdag kveld ble det også meldt om skyting ved innenriksdepartementet i Kairo. Rasende demonstranter har i flere dager forsøkt å ta seg inn til bygningen som huser innenriksdepartementet.

Vitner hevdet flere mennesker ble drept i skytingen onsdag, men dette ble ikke umiddelbart bekreftet fra offisielt hold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber om valgutsettelse

Uroen i Egypt har nå vart i seks dager, og kilder sier ifølge nyhetskanalen Al Jazeera at konsekvensen kan bli at valget til nasjonalforsamling blir utsatt. Ifølge kildene har innenriksminister Mansour el-Essawy lagt fram et forslag om utsettelse for militærrådet som har makten i landet.

Valget er planlagt den 28. november.

Militærrådet har hittil stått fast på at valget må gå av stabelen som planlagt. Det samme krever Det muslimske brorskap, som ventes å gjøre det godt i valget.

Les også: Blodig i Egypt

Den nye uroen brøt ut i kjølvannet av en markering arrangert av Det muslimske brorskap, men bevegelsen trakk seg raskt ut og har de siste dagene forsøkt å distansere seg fra massedemonstrasjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Muslimbrødrene vil ikke at noe skal komme i veien for valget, for de ønsker å komme i maktposisjon gjennom dette, sier Mustafa Kamel al-Sayyed, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Kairo, til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De er mot at militærrådet skal gå av umiddelbart, for dette ville skapt usikkerhet og ført til en utsettelse av valget, sier han.

Upopulært militærråd

Feltmarskalken og hans militærråd kom til makten da Hosni Mubarak ble presset til å gå av som president etter et voldsomt folkelig opprør i vinter. Men i løpet av de ni månedene som er gått siden den gang, er militærrådet blir stadig mer upopulært.

Militærrådets leder, feltmarskalk Mohamed Hussein Tentawi, har også lovet å innsette en ny overgangsregjering og holde presidentvalg neste år.

Se også: Mange drept i opprør

Demonstrantene på Tahrir-plassen krever på sin side at feltmarskalken og hans menn går av umiddelbart, og de voldelige sammenstøtene med sikkerhetsstyrkene ser bare ut til å ha gjort demonstrantene mer innbitte.

Ifølge helsedepartementet er 32 personer hittil bekreftet drept i uroen og om lag 2.000 såret. Nyhetsbyrået Reuters melder om 39 drepte personer.

Les flere nyheter