Bytter ut politi med soldater i Kairo

Egyptisk opprørspoliti gjemmer seg bak skjold mens demonstranter kaster stein mot dem i nærheten av Tahrir-plassen i sentrum av Egypts hovedstad Kairo onsdag. Sammenstøtene på og rundt Tahrir fortsatte onsdag på femte dagen. Norske Ingrid Thorbjørnsrud, som bor i byen, beskrev overfor NTB situasjonen og stemningen som uvirkelig. Foto: Asmaa Waguih (Reuters)
Egyptisk opprørspoliti gjemmer seg bak skjold mens demonstranter kaster stein mot dem i nærheten av Tahrir-plassen i sentrum av Egypts hovedstad Kairo onsdag. Sammenstøtene på og rundt Tahrir fortsatte onsdag på femte dagen. Norske Ingrid Thorbjørnsrud, som bor i byen, beskrev overfor NTB situasjonen og stemningen som uvirkelig. Foto: Asmaa Waguih (Reuters)

Raketter, tåregass, brannbomber og skuddsalver preget gatene i sentrum av Kairo under nye sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og rasende demonstranter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De mest hardbarkede demonstrantene kjempet onsdag mot sikkerhetsstyrker ved flere offentlige bygg i kveldsmørke sidegater nær Tahrir-plassen. Og mens protestene i sentrum av Kairo fortsatte for fullt, byttet myndighetene ut politi med soldater utenfor innenriksdepartementet. Politiet selv trakk seg inn i bygningen.

Rasende demonstranter har i flere dager forsøkt å ta seg inn til bygningen som huser innenriksdepartementet.

Les også: Egypts militærråd overbeviser ikke folket

– Rett i øyet

Samtidig har en video som viser hvordan politiet tilsynelatende med hensikt skyter gummikuler rett inn i øynene på demonstranter, satt sinnene i kok hos de mange tusen menneskene som protesterer på Tahrir-plassen.

Videoen, som er lagt ut på YouTube, viser hvordan en gruppe politimenn oppmuntrer hverandre mens de sikter og så skyter mot øynene til demonstranter i en sidegate til Tahrir-plassen.

«I øyet! Det var rett i øyet! Bravo, min venn», roper en politimann til en annen i opptaket.

Aktivister deler nå ut flygeblader der det utloves en dusør på 5.000 egyptiske pund, tilsvarende nær 5.000 kroner, til den som har opplysninger om hvem politimannen er.

Uvirkelig

– Det som nå skjer i Kairo, er helt uvirkelig, sier norske Ingrid Thorbjørnsrud. Hun bor fem minutter fra Tahrir-plassen.

– Uroen i Kairo er begrenset til Tahrir og noen sidegater, og de som er drept, har for det meste mistet livet i sidegatene, sa hun til NTB onsdag ettermiddag.

Les også: Blodig i Egypt

Den norske kvinnen har merket tåregass rive i nesa, men hun opplever ikke situasjonen som farlig og har derfor foreløpig valgt å forbli i byen.

– Hvis jeg hadde følt meg truet, ville jeg ha reist, tilføyer hun.

– Så vidt jeg har hørt, har det ikke vært meldt om plyndringer i Kairo det hele tatt, sier hun videre.

Baby kvalt

Kampene fortsatte onsdag for femte dag på rad, og minst tre mennesker ble drept, ifølge en lege ved feltsykehuset Omar Makram. Opprørspoliti brukte igjen tåregass mot demonstrantene, som svarte med å kaste stein, ifølge egyptisk TV.

Ifølge helsedepartementet i Kairo er over 30 personer bekreftet drept i uroen i Egypt de siste dagene. Minst 2.000 mennesker skal være såret.

Også andre steder i landet har det vært uroligheter, og i byen Tanta i nord ble en baby kvalt da politiet skjøt med tåregass.

Mohamed ElBaradei, fredsprisvinner og tidligere sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), mener sikkerhetsstyrkene i Egypt massakrerer demonstranter.

– Tåregass med nervemiddel og skarp ammunisjon blir brukt mot sivile på Tahrir, sier han. Ifølge en kilde i Egypts væpnede styrker kan ElBaradei være aktuell som statsminister i en ny overgangsregjering.

Les også: Baby ble kvalt av tåregass i Egypt

Vil gå

Lederen for de militære som nå har makten, sa tirsdag at det vil bli holdt presidentvalg innen slutten av juni neste år.

– De væpnede styrkene har ikke noe ønske om å beholde makten og vil gi den fra seg straks hvis det er det folket ønsker, sa feltmarskalk Hussein Tantawi i en fjernsynstale.

Tantawi kom til makten da president Hosni Mubarak og hans regime ble styrtet i februar. Men den militære lederens uttalelser møtte liten tiltro blant egyptere som nyhetsbyrået AFP snakket med.

– Vi kan ikke stole på det han sier. Ballen har vært på de militæres banehalvdel i månedsvis, men de har ikke gjort noe, sa 50-åringen Ibtisam al-Mamduh i Kairo.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy