Jemens president gir fra seg makten

Jemens president Ali Abdullah Saleh smiler idet han signerer maktoverføringsavtale i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Foto: AFP Photo/Saudi TV
Jemens president Ali Abdullah Saleh smiler idet han signerer maktoverføringsavtale i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Foto: AFP Photo/Saudi TV

Jemens president Ali Abdullah Saleh går av. Men det er usikkert hvor stor reell betydning det vil få for det fattige arabiske landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saleh undertegnet onsdag en avtale om maktoverføring som innebærer at han overlater makten til visepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Avtalen, som er fremforhandlet av Golfstatenes samarbeidsråd (GCC), innebærer videre at Saleh beholder sin presidenttittel inntil en ny president er valgt.

– At makten skal overføres til visepresidenten, viser at denne avtalen ikke vil gjøre noen forskjell for folket. Dette blir bare et personlig nederlag for Saleh og lite annet, sier midtøstenforsker Jacob Høigilt ved Forskningsstiftelsen Fafo til NTB.

Les også: - Liten sjanse for at Karman blir president

Får immunitet

Ifølge planen skal Hadi danne en ny regjering med opposisjonen og legge til rette for presidentvalg innen tre måneder.

Dessuten beholder Saleh også sin immunitet mot strafferettslig forfølgelse, noe som er blitt møtt med sterke protester fra presidentens motstandere.

Mohamed Qahtan, talsmann for opposisjonsblokken i nasjonalforsamlingen, sier folk i gatene ikke vil gå hjem før Salehs «ærestid» er over.

– De vil ha ham stilt for retten, sier Mohamed Qahtan til nyhetsbyrået AFP.

Opposisjonen oppfordret onsdag kveld til nye massedemonstrasjoner både i hovedstaden Sana og i andre byer.

Saleh, som sier han nå vil reise til New York for medisinsk behandling, er den fjerde arabiske lederen som blir tvunget fra makten i år.

Les også: Vil ha Tawakul Karman som president

Politisk kaos

Også tidligere er det forsøkt å få Saleh til å inngå en avtale om maktoverføring, men han har alltid trukket seg i siste liten. Det har ført til politisk stillstand, kaos i regjeringen, økonomisk nedgang og økende opprør i gatene.

Protestene i Jemen de siste ti månedene har brakt landet til randen av borgerkrig. Flere hundre mennesker er drept og tusener såret i kamper mellom Salehs styrker og opposisjonelle grupper.

Også onsdag ble det meldt om kamper mellom Saleh-lojale styrker og regimekritiske stammemedlemmer i hovedstaden Sana.

Les også: Jemens president vil trekke seg om noen dager

Fortsatt kaos

Fafo-forsker Høigilt tror maktoverføringsavtalen ikke vil innebære at Jemen får skikk på økonomien. Han mener det må mer dyptpløyende politiske endringer til.

– Hvis man ser på andre arabiske land som har vært gjennom politiske omveltninger, har de ikke fått noen økonomiske forbedringer på kort sikt. Og Jemen er langt dårligere stilt enn for eksempel Egypt og Tunisia.

Høigilt mener det er fare for fortsatt kaotiske tilstander i Jemen, der man har ulike politiske fraksjoner på elitenivå som kjemper mot hverandre.

– Jemen er en del av den arabiske våren. Men det som har skjedd, er at mye av det folkelige opprøret er overtatt av eksisterende eliter, enten i maktposisjoner eller i opposisjon. Disse kjemper nå om makten, sier han.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy