Støttegruppa etterlyser flere lydlogger

TV2 publiserte tirsdag et drøyt 30 sekunder langt lydopptak fra den første telefonsamtalen Anders Behring Breivik hadde med politiet mens han var på Utøya 22. juli. Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)
TV2 publiserte tirsdag et drøyt 30 sekunder langt lydopptak fra den første telefonsamtalen Anders Behring Breivik hadde med politiet mens han var på Utøya 22. juli. Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

TV2 offentliggjorde tirsdag opptaket av Anders Behring Breiviks første telefonsamtale med politiet. Støttegruppa mener det viser at flere lydlogger bør sendes dem som har etterspurt disse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innholdet i det drøyt 30 sekunder lange opptaket er kjent fra før, men da TV2 spilte av samtalen i nyhetssendingen tirsdag kveld, var det første gang offentligheten fikk høre dette.

Les utskriften fra lydopptakene her

I samtalen – som ifølge TV2 fant sted 17.59 fredag 22. juli – introduserer den terrorsiktede seg som «kommandør Anders Behring Breivik i den norske antikommunistiske motstandsbevegelsen». Samtalen med operasjonssentralen i Nordre Buskerud avsluttes med at med at politiet mister kontakten med Breivik.

Før samtalen blir brutt sier Breivik at han ønsker å overgi seg. Det skjer mer enn 30 minutter før han ble pågrepet, og i mellomtiden fortsatte 32-åringen massakren på AUFs sommerleir.

Les også: Støttegruppa ber pressen være varsom med detaljer

Vil høre siste ord

Lederen for den nasjonale støttegruppa etter 22. juli-hendelsene, Trond Blattmann, synes ikke det spiller noen rolle nå at drapsmannens stemme høres.

– Det jeg primært reagerer på, er når denne lydloggen foreligger, må også andre lydlogger vi har forespurt kunne sendes til de rette som har etterspurt dem, sier Blattmann.

Politiet har store mengder lydopptak fra 22. juli, blant annet fra operasjonssentralen. Støttegruppa har gjentatte ganger blitt avvist når etterlatte har spurt etter opptakene for å få høre sitt eget barns siste ord.

– Mange har jo ført samtaler med sine barn mens dette pågikk, og man ønsker å få vite hva som skjedde, sier Blattmann.

Les også: Breiviks egne ord om massakren på Utøya

Pårørende varslet

Bistandsadvokat John Christian Elden reagerer på opptaket.

– Jeg har forståelse for det, fordi at når TV2 først får tak i dette fra politiet, så ville det kanskje være underlig om dette ikke ble sendt. Og det er relativt forsiktige sekvenser. Men jeg tror nok at de fleste som var involvert skulle ønske at dette ikke endte på lufta, sier Elden til kanalen.

TV2 opplyser at kanalen i forrige uke varslet støttegruppen om publiseringen.

Vil etterforske lekkasjen

Allerede i august offentliggjorde politiet en utskrift av lydloggen. To ganger kom Breivik fram til politiet mens han var på Utøya.

Den andre telefonsamtalen ble på grunn av stor trafikk automatisk satt over til Søndre Buskerud politidistrikt i Drammen klokken 18.26. I en noe lengre samtale med operatøren sa Breivik at han hadde fullført operasjonen og ønsket å overgi seg til beredskapstroppen. Mellom seks og åtte minutter senere var han pågrepet.

Politiet vil etterforske lekkasjen til TV2, melder VG.

– Det er Nordre Buskerud politidistrikt som har varslet Spesialenheten for politisaker om dette. Vi synes det er uheldig at politiets bevismateriale lekker ut, og det er uheldig at det blir publisert, sier fungerende kommunikasjonssjef Wenche Bjørngård i Politidirektoratet.

Les også:

Breivik hadde to dødslister

Breivik-sakkyndig: – En svært spesiell rapport


Les flere nyheter her

Personvernpolicy