«Svart tirsdag» i Sør-Afrika

Mondli Makhanya, redaktør for den sørafrikanske avisa Sunday Times, taler til demonstranter utenfor parlamentet i Cape Town. På innsiden vedtar parlamentarikerne en lov demonstrantene frykter vil true pressefriheten. Foto EPA/Scanpix
Mondli Makhanya, redaktør for den sørafrikanske avisa Sunday Times, taler til demonstranter utenfor parlamentet i Cape Town. På innsiden vedtar parlamentarikerne en lov demonstrantene frykter vil true pressefriheten. Foto EPA/Scanpix

Den sørafrikanske nasjonalforsamlingen, dominert av regjeringepartiet ANC, stemte tirsdag for en omstridt lov for beskyttelse av statshemmeligheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen stemte imot loven, mens hundrevis av svartkledde aktivister protesterte utenfor parlamentet og andre steder i landet.

Sørafrikanske medier har kalt aksjonene «black tuesday», en referanse til den «svarte onsdagen», 19. oktober 1977, da en rekke aktivister ble arrestert og medier og anti-apartheidgrupper ble forbudt.

Loven skulle i utgangspunktet erstatte en lov fra apartheidtiden, men kritikere hevder at den nye loven ikke er bedre enn den gamle som den erstatter. Loven åpner for strenge straffer for journalister og andre som er i besittelse av dokumenter unndratt offentligheten. Opposisjonen og pressen frykter at loven vil bli brukt til å kneble pressefriheten i landet.

Kritisk nobelprisvinner

Blant kritikerne er biskop og nobelprisvinner Desmond Tutu.

Tutu har kalt loven en «fornærmelse mot sørafrikanere» som vil føre til at staten kun vil stå til ansvar for staten selv.

Jay Naidoo, som tidligere var minister i Nelson Mandelas regjering, sier han er bekymret for «rambukk»-tilnærmingen regjeringen har valgt for å få loven vedtatt.

ANC har avvist denne kritikken, og erklærer at de ikke har noen ønsker om å «forby, torturere eller myrde journalister», skriver den sørafrikanske avisen Mail & Guardian.

– Det eneste resultate denne uheldige sammenlikningen og kampanjen vil oppnå, er å forvrenge den virkelige historien til den svarte onsdagen og fornærme ofrene for de barbariske apartheidlovene, sier ANCs Mathole Motshekga til avisen.

Stort skritt tilbake

Professor Anton Harber fra journalistskolen ved i Witwatersrand svarer til avisen at loven er et «stort skritt tilbake på veien mot et åpeng demokrati».

– Vi har sett tidligere hvor viktig kritisk journalistikk, særlig undersøkende journalistikk, er for å fremme et åpent samfunn. Denne loven bli bare gjøre det vanskeligere, uttalte Harber.

Loven ble vedtatt med 229 mot 107 stemmer, samt to avholdende. Loven må nå gå gjennom en videre politisk prosess før den endelig kan undertegnes av president Jacob Zuma.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy