Noen nyheter gjør deg dummere

Sjansen for å identifisere Occupy Wall Street-bevegelsen med republikanerne er større for dem som ser på MSNBC. Foto: Scanpix
Sjansen for å identifisere Occupy Wall Street-bevegelsen med republikanerne er større for dem som ser på MSNBC. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er Fox News bedre enn ingenting?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, antyder en undersøkelse gjennomført av Fairleigh Dickinson University i New Jersey.

De har spurt innbyggere av New Jersey om deres medievaner og stilt faktaspørsmål om opprørene i Midt-Østen, Okkupy Wall Street-demonstrantene og de republikanske presidentkanditatene.

Mens over halvparten av de spurte visste at egypterne kastet regimet, svarte en av fem at de hadde mislykkes, og en av fire visste ikke. (Her kan imidlertid undersøkelsen beskyldes for å være upresis. Den spør om «regimet», ikke om Hosni Mubaraks regjering, og det er mulig å argumentere for at deler av regimet, som militæret, sitter like godt som før).

Litt under halvparten visste at opprøret i Syria ikke har lykkes i å kaste regimet, mens over en tredjedel svarte at de ikke visste.

Les også: Vil ha «norsk Fox News»

Radio bra, Fox dårlig

Svarene varierer imidlertid veldig med hvilke nyhetskilder folk bruker. Blant dem som ser på Fox News er sannsynligheten for å svare at regimet i Egypt ble kastet 18 prosentpoeng lavere, og sjansen for å vite at regimet i Syria ikke er kastet er seks prosentpoeng lavere. Svarene er kontrollert for andre nyhetskilder, utdanning, partitilhørighet og andre demokrafiske faktorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fordi vi kontrollerer for partitilhørighet, vet vi at resultatene ikke bare skyldes republikanere eller andre grupper som er mer troende til å se på Fox News. Snarere viser resultatene at det er noe med å se på Fox News som får folk til å svare dårligere på disse spørsmålene enn de som ikke ser på nyheter i det hele tatt, sier Dan Cassino, professor i statsvitenskap ved Fairleigh Dickinson University, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fox News meldte at Obama var skutt

Mens enkelte medier henger sammen med dårligere svar på spørsmålene, er andre sammen med riktigere svar. Folk som oppgir at de leser en landsdekkende avis som The New York Times eller USA Today svarer riktigere på spørsmålene om opprørene i Midt-Østen. Det gjør også de som hører på ikke-kommersielle radionettverket NPR, mens frokost-TV på søndag ser ut til å ha den mest opplysende effekten av alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse programmene bruker vanligvis lengre tid på en enkeltsak enn andre nyhetsprogrammer, og bryter sjeldnere sammen i folk som skriker til hverandre. Seere får mer informasjon ut av denne typen beherskede diskusjoner enn fra andre formater. Dessverre har disse programmene et langt mindre publikum enn skrikerne, sier Cassino.

Halvparten kjenner republikanernes favoritt

På andre punkter er det MSNBC som er mest villedende, skal man tro undersøkelsen. MSNBC-seere har en større sjanse enn andre for å tro at Occupy Wall Street-bevegelsen sympatiserer med republikanerne.

Bare 55 prosent av de spurte, litt over halvparten, er i stand til å svare riktig på hvilken av de republikanske kandidatene som leder på meningsmålingene. Fox News telte verken godt eller dårlig på dette spørsmålet, mens det hjelper å se på MSNBC. De som hører på radio er derimot de aller best informerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fox sender anarkistskrift til topp ti

– Med tanke på hvor mye tid og krefter mediene burker på å dekke disse kandidatene er det pinlig at bare rundt halvparten av befolkningen kan svare på hvem som leder, sier Cassino.

Også tidligere har undersøkelser antydet at Fox-seere er dårligere informert om politikk enn gjennomsnittet.

Les flere nyheter her