Breivik-sakkyndig: – En svært spesiell rapport

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (t.v.) ankommer et fengslingsmøtet i Oslo tinghus i august. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Terrorsiktede Anders Behring Breivik (t.v.) ankommer et fengslingsmøtet i Oslo tinghus i august. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste uke kommer sakkyndigrapporten om Anders Behring Breiviks tilregnelighet og psyke. Psykiater Torgeir Husby sier arbeidet med rapporten har vært svært spesielt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
De sakkyndiges rapport i terrorsaken
* Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim er oppnevnt som sakkyndige for å vurdere om terrorsiktede Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig.


* Rapporten skulle egentlig vært ferdig 15. oktober, men ble utsatt på grunn av tidsnød. Rapporten overleveres Oslo tingrett tirsdag 29. november.

* Konklusjonen i rapporten vil bli offentlig samme dag. Det kan også være at deler av innholdet i rapporten blir gjort kjent.

* Torgeir Husby er avdelingsoverlege ved Diakonhjemmet sykehus. Synne Sørheim er spesialist i psykiatri.

* Oslo tingrett måtte i september ta stilling til om Husby var inhabil, fordi han har faglig ansvar for dem som behandler siktedes mor på Diakonhjemmet. Retten kom til at han var habil fordi han ikke har vært i direkte kontakt med moren.

* Breivik nektet i starten å snakke med norske leger, og skal ha uttalte ønsker om å bli vurdert av japanske leger. Den siktede gikk etter hvert likevel med på å bli vurdert av de to norske sakkyndige.

* Sørheim og Husby har gjennomført i alt 13 samtaler med Breivik.

* De sakkyndige ønsket å få gjennomført en MR-undersøkelse som kunne avdekket eventuelle skader og svulster i hjernen til Breivik, men Breivik nektet å gjennomføre en slik undersøkelse.

De rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby legger denne uken siste hånd på rapporten som skal vurdere om Breivik er strafferettslig tilregnelig.

Rapporten skulle egentlig vært klar 15. oktober, men ble utsatt til 30. november på grunn av den store arbeidsmengden knyttet til saken. Rapporten vil imidlertid være klar allerede tirsdag 29. november.

– Vil vil levere den til Oslo tingrett kl. 09 tirsdag morgen. Deretter vil statsadvokaten holde en pressekonferanse kl. 13 om konklusjonene i rapporten, opplyser Torgeir Husby til NTB.

Svært spesiell

De to psykiaterne har hatt til sammen 13 samtaler med Breivik. Den siste så sent som mandag denne uken.

– Det var et par temaer vi ville avklare ytterligere. Derfor møtte jeg ham i går kveld også, sier Husby.

Les også: Anders Behring Breiviks egne ord om massakren

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at arbeidet med Breivik-rapporten har vært helt spesielt.

– Den kan nesten ikke sammenlignes med noen andre rapporter, fordi den er så veldig annerledes både kvantitativt og kvalitativt. Selv om den på ett vis er som en helt vanlig observasjon, så er den helt uvanlig på alle måter likevel. Det gir seg uttrykk i en lang rapport, mange samtaler og mange timer, forteller Husby.

Rapporten er på hele 230 sider. Vanligvis er sakkyndigrapporter på 50-70 sider.

Venter «karakterdrap»

Rapporten vil gi svar på om den terrorsiktede er strafferettslig tilregnelig eller ikke. Rapporten vil også gi svar på om 32-åringen lider av personlighetsforstyrrelser, og den er ventet å inneholde en grundig gjennomgang av siktedes barndom, ungdomstid og hendelser i hans fortid som kan ha påvirket han til å bli norgeshistoriens verste terrorist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ville drukne flest mulig AUF-ere

Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, uttalte mandag til NTB at hans klient venter et karakterdrap i rapporten.

Tvunget helsevern

Ifølge Lippestad har ikke hans klient uttrykt en spesiell frykt for ikke å bli ansett som tilregnelig.

For ikke å bli regnet som strafferettslig tilregnelig, må personen ha vært i en tilstand av bevisstløshet eller psykose i gjerningsøyeblikket, og det må være fare for gjentakelse på grunn av tilstanden.

Dersom han blir funnet ikke tilregnelig, vil han bli underlagt psykisk helsevern.

Les også: - Jeg er kommandør og tempelridder

Blir han funnet strafferettslig tilregnelig, vil han trolig enten bli idømt 21 års fengsel, lovens strengeste straff, eller 21 års forvaring, dersom fengselsstraff ikke vurderes tilstrekkelig nok til å verne samfunnet mot ham. Dersom han dømmes for forbrytelse mot menneskeheten, risikerer han 30 års fengsel.

Les flere nyheter