Klima:

EUs klimakommissær smelte til mot Kina

IDIOTISK: - Det er idiotisk å sende penger ut av Europa når vi kan investere i klima-teknologi hjemme, sier EUs klimakommissær Connie Hedegaard.  Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.
IDIOTISK: - Det er idiotisk å sende penger ut av Europa når vi kan investere i klima-teknologi hjemme, sier EUs klimakommissær Connie Hedegaard. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.

EU vil ikke binde seg til klimakutt hvis ikke fremvoksende land som Kina også påtar seg forpliktelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC NYHETER): Det var noe av budskapet fra EU-kommisjonens klimasjef, danske Connie Hedegaard, til 1.000 fremmøtte på miljøstiftelsen Zeros årlige konferanse mandag.

Der kom hun også med viktige signaler foran FNs klimatoppmøte som starter i Durban, Sør-Afrika, førstkommende mandag.

– Verden vil ikke være i stand til å holde seg under målet om maksimalt to grader temperaturstigning, med mindre alle kommer om bord i en ny avtale, fremholdt Hedegaard.

Ett spørsmål om EU og Norge

– Når Durban starter, vil ett stort politisk spørsmål reises: «Kunne ikke EU, Norge og andre land ta en ny periode med forpliktelser? Det ville gjøre Durban til en stor suksess», innledet EU-kommissæren.

Spørsmålet dreier seg om den eneste bindende avtalen som et fåtall industriland har inngått i løpet av de 19 årene siden FNs klimakonvensjon ble vedtatt.

Den kalles Kyotoprotokollen, men utløper til nyttår. I forberedelsene til Durban har u-land presset på for en ny runde med Kyoto-protokoll.

– Svaret er «nei», slo Hedegaard fast.

– Andre må komme ombord

– Det ville ikke gjøre Durban til en suksess. For landene som kan tenkes å være med på en ny forpliktelse, vil bare stå for 15 prosent av verdens utslipp, forklarer hun.

– Vi må sette betingelser for å påta oss ny forpliktelse. At andre forteller oss når de påtar seg forpliktelser. Hvis ingen følger oss over brua, må fokus settes også på de 85 prosentene av verdens utslipp som ikke kommer fra oss, fortalte EUs klimakommissær.

Og da tenkte hun ikke bare på verdens nest største klimaforurenser, USA, men også verdens største, Kina, samt andre fremvoksende økonomier.

Les også: Høyre vil kutte norske utslipp her hjemme

Vil heller investere hjemme

Connie Hedegaard varslet også på dagens klimamøte at EU fremover kommer til å satse mer på å investere i miljøteknologi hjemme, fremfor å overføre teknologi til voksende giganter som Kina, India og Brasil.

– Det er idiotisk å sende penger ut av Europa når de kan brukes til å utvikle energieffektivitet og annen teknologi hjemme, sa hun.

Les også: Industrien i rike land må ofres

Grønn mekanisme i det blå

Hun viste til den såkalte grønne utviklingsmekanismen i Kyotoprotokollen, som innebærer at investeringer i klimareduksjoner i u-land kan godskrives klimaregnskapet hjemme.

– Vi endrer politikken med lov. Fra 1. januar 2013, skal ikke landene kunne investere i grønn utviklingsmekanisme i fremvoksende økonomier, bare i verdens minst utviklede land, fortalte Hedegaard.

Les alt om klima-striden i ABC Nyheter

Les flere nyheter her

Personvernpolicy