Blodig i Egypt

En såret demonstrant bæres bort under sammenstøt med egyptisk sikkerhetspoliti i Kairo mandag. Foto: Scanpix/EPA
En såret demonstrant bæres bort under sammenstøt med egyptisk sikkerhetspoliti i Kairo mandag. Foto: Scanpix/EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tapstallet etter sammenstøtene mellom demonstranter og politi i Egypt de siste tre dagene har steget til 33, ifølge representanter for likhus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FAKTA

Grunnlovsstriden i Egypt


* Etter valget 28. november skal den nye nasjonalforsamlingen utpeke en komité som skal skrive en ny grunnlov

* Tidlig i november offentliggjorde visestatsminister Ali al-Selmy prinsippene som skal styre grunnlovsarbeidet

* Mange partier reagerte på prinsippene, som blant annet holdt militærets budsjett utenfor de folkevalgtes kontroll og ga militæret mulighet til å motsette seg paragrafer i den kommende grunnloven. I tillegg fikk militæret rett til selv å utpeke en ny grunnlovskomité om parlamentets komité ikke blir enig i løpet seks måneder

* Enkelte islamistgrupper har også reagert på at islam ikke spiller en større rolle i grunnlovsprinsippene

* En rekke partier og bevegelser arrangerte en demonstrasjon mot grunnlovsprinsippene og militærrådet fredag 18. november

* Lørdag 19. november kom al-Selmy tilbake med et moderert forslag der militæret ikke lenger får en suveren posisjon når det gjelder budsjettet, kun en “spesiell rolle» det må tas hensyn til

* Partiene har til gode å svare på al-Selmys nye utkast, og protestene mot militærrådet fortsetter i flere egyptiske byer

(Kilde: Al-Masry al-Yaoum, Al-Ahram, BBC, CEIP) (©NTB)

Revolusjoner i Egypt


* 1879: Orabi-revolusjonen var rettet mot herskeren i Egypt – kediven – og økende europeisk innflytelse. Oberst Ahmad Orabis styrker ble til slutt nedkjempet av britene i 1882.

* 1919: 1919-revolusjonen ga Egypt begrenset uavhengighet fra britisk overherredømme i 1922, et konstitusjonelt monarki og delvis demokratiske valg.

* 1952: 23. juli-revolusjonen avskaffet monarkiet og parlamentet. Revolusjonen var i realiteten et militærkupp som fjernet siste rest av britisk innflytelse i Egypt.

* 2011: Den såkalte Tahrir-revolusjonen besto av 18 dager med massedemonstrasjoner som til slutt førte til president Hosni Mubaraks avgang etter snaue 30 år ved makten.

Helsedepartementet har bekreftet 22 av dødsfallene.


Flere hundre har blitt skadd i løpet av opptøyene som har brutt ut i Kairo, Alexandria og Suez.

Politiet har hatt voldelige sammenstøt med demonstranter som krever en slutt på det militære styret av landet. Mandag økte antall demonstranter på Tahrirplassen, det symbolske hjertet for revolusjonen som veltet Hosni Mubarak i februar, melder AFP.

Les også: Nekter å gi fra seg Tahrir-plassen

Børsen i Egypt hadde falt 4,04 prosent ved stengetid mandag, og de dødelige sammenstøtene truer med å overskygge det første parlamentsvalget siden Mubarak ble styrtet.

Statsråd gikk i protest

Egypts kulturminister har gått av i protest mot regjeringens reaksjon på demonstrasjonene på Tahrirplassen i Kairo, melder det offisielle nyhetsbyrået Mena mandag.

Emad Abu Ghazi ga sin avskjedssøknad til de væpnede styrkenes regjerende råd, som tok makten da Hosni Mubarak ble kastet i februar, «i protest mot regjeringens håndtering av de siste dagers hendelser på Tahrirplassen», melder Mena.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordømmer drapene

Franske myndigheter fordømmer mandag drapene på demokratitilhengere i Egypt, og ber om at valget skal gjennomføres som planlagt neste uke for at landets overgang til demokrati skal lykkes.

– Frankrike er svært bekymret over de siste dagers sammenstøt. Landet fordømmer volden, sier utenriksdepartementets talsmann Bernard Valero.

Les også: Over 670 såret i kamper på Tahrir-plassen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

28. november skal Egypt etter planen avholde de første parlamentsvalgene siden Mubaraks 30-årige styre tok slutt i februar. Dette er ment å være ledd i en prosess der det militære overlater makten til sivile myndigheter.

– Menneskerettigheter

– Frankrike gjentar sin støtte til den demokratiske endringen i Egypt, som i løpet av 2012 bør føre til overføringen av makt til valgt lovgivende og utøvende sivile myndigheter, sier Valero.

– Respekt for demokratiske prinsipper samt bevaringen av den egyptiske revolusjonens seire i form av menneskerettigheter vil la landet gjenopprette stabilitet, økonomisk tillit og bane vei for opprettelsen av en rettsstat i samsvar med det egyptiske folkets håp.

Se også: Kjempedemonstrasjon i Egypt

– Gjennomføringen av frie og åpne valg på de planlagte datoene er av grunnleggende viktighet for at den planlagte overgangen til demokrati skal lykkes, sier Valero.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia bekymret

Også britiske myndigheter uttrykker bekymring for volden i Egypt.

– Det er bekymringsfullt, det er av stor bekymring for oss, særlig tapet av liv og det store antall skadd, sier utenriksminister William Hague til BBC.

Han ba Egypts militære ledere sikre at de overholder sitt løfte om å gjennomføre valget 28. november.

Norge tar avstand

Egyptiske demonstranter kaster stein mot egyptisk opprørspoliti på Tahrirplassen i Kairo mandag. Foto: Scanpix/AP Photo Egyptiske demonstranter kaster stein mot egyptisk opprørspoliti på Tahrirplassen i Kairo mandag. Foto: Scanpix/AP Photo

Også norske myndigheter reagerer mot volden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge tar avstand fra egyptiske sikkerhetsstyrkers håndtering av de seneste dagenes folkelige protester, og beklager på det sterkeste det høye antallet drepte og sårede demonstranter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Minst 20 demonstranter skal være drept og flere hundre såret i harde sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Kairo siden lørdag. Demonstrantene krever snarlig overgang til demokrati og mindre innblanding i den politiske prosessen fra de militære overgangsmyndighetenes side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krevende fase

– Egypt er i en svært krevende fase i sin historie, og jeg forventer at myndighetene er seg sitt ansvar bevisst. Lov og orden må opprettholdes, samtidig som menneskerettighetene respekteres. Overdreven voldsbruk bidrar ikke til demokratisk utvikling og vanskeliggjør de nødvendige forberedelsene til valgene i Egypt, understreker Støre.

– Jeg vil oppfordre de militære myndighetene til å lytte til det egyptiske folkets krav om reell demokratisering. Et demokratisk Egypt vil tjene som eksempel for hele den arabiske verden, og derfor er det nært forestående parlamentsvalget av historisk betydning, avslutter utenriksministeren.

Les flere nyheter her