Ofre for tabloidsnoking forteller sine historier

Den drepte britiske skolejenta Milly Dowlers foreldre Bob og Sally Dowler kommer til Leveson-høringen om britisk presses arbeidsmetoder ved domstolen High Court i London mandag. De to fortalte hvordan tabloidpressens pågåenhet hadde vært en ekstra belastning for dem etter at datteren forsvant. Men verst var det at en journalist ga dem falskt håp ved å hacke mobilen hennes. Foto: Paul Hackett (Reuters)
Den drepte britiske skolejenta Milly Dowlers foreldre Bob og Sally Dowler kommer til Leveson-høringen om britisk presses arbeidsmetoder ved domstolen High Court i London mandag. De to fortalte hvordan tabloidpressens pågåenhet hadde vært en ekstra belastning for dem etter at datteren forsvant. Men verst var det at en journalist ga dem falskt håp ved å hacke mobilen hennes. Foto: Paul Hackett (Reuters)

Foreldrene til den forsvunnede britiske skolejenta Milly Dowler fikk nytt håp da de fikk vite at meldinger på mobiltelefonen hennes var blitt slettet. Men Milly var død, og meldingene ble slettet av en journalist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sally og Bob Dowler fortalte om hvordan de ble ofre for tabloidavisen News of the Worlds hensynsløse metoder, da de mandag forklarte seg for dommeren Lord Brian Leveson i London. Lord Leveson leder en gransking av hele den britiske pressens etikk og arbeidsmetoder.

13-åringen Milly Dowler forsvant i mars 2002, men ble ikke funnet død før i september samme år. I månedene imellom forsvinningen og funnet måtte foreldrene leve i pinefull uvisshet, der News of the Worlds telefonsnoking ga dem falskt håp.

Les også: Tilbys 30 millioner i erstatning

Sterke følelser

Dette har opprørt britene, og raseriet blir neppe mindre etter foreldrenes forklaring under Leveson-granskningen mandag. Fattet og høflig, men med tydelige sterke følelser, beskrev de hvordan de opplevde News of the Worlds tukling med datterens talepostkasse.

– En dag ringte jeg mobilen hennes, den gikk over på postkassen og jeg hoppet i stolen. Jeg sa til mannen min, Bob, hun har hørt på beskjedene sine, hun lever, fortalte Sally Dowler med en stemme som til tider holdt på å briste.

I juli i år ble det kjent at privatdetektiven Glenn Mulcaire, som arbeidet for News of the World, hadde snoket seg inn på Milly Dowlers mobil og slettet beskjedene hennes. Denne og andre avsløringer av søndagsavisens metoder førte til at avisen ble lagt ned samme måned.

Se video: Her sier Murdoch unnskyld

Les også: - Visste om hackingen

Hugh Grant

Den britiske skuespilleren Hugh Grant kommer til høringen om medienes arbeidsmetoder ved domstolen High Court i London mandag. Grant er en av en lang rekke kjendiser som skal forklare seg om hvordan de er blitt plaget av pågående mediefolk som verken tar menneskelige eller medieetiske hensyn. En annen er Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling. Foto: REUTERS / Andrew Winning / SCANPIXDen britiske skuespilleren Hugh Grant kommer til høringen om medienes arbeidsmetoder ved domstolen High Court i London mandag. Grant er en av en lang rekke kjendiser som skal forklare seg om hvordan de er blitt plaget av pågående mediefolk som verken tar menneskelige eller medieetiske hensyn. En annen er Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling. Foto: REUTERS / Andrew Winning / SCANPIX

Senere mandag skulle stjerneskuespilleren Hugh Grant forklare seg for Leveson-høringen, som finner sted i domstolen High Courts lokaler i London. Grant skulle fortelle om hvordan paparazzifotografer har forfulgt hans venninne Hong Tinglan, som han har et barn med.

Han er også overbevist om at han er blitt telefonavlyttet, og knytter britisk presse til et innbrudd i leiligheten sin etter at detaljer om interiøret ble beskrevet i en avis. Ingenting skal ha blitt stjålet i innbruddet.

Han anklager også tabloidavisen Daily Mirror for å ha skaffet seg tilgang til sykejournalen hans.

Les også: - News of the World hacket statsråds telefonsvarer

Lang liste

På den lange listen over kjendiser som skal avgi forklaring, står også Harry Potter-forfatter J.K. Rowling. Rowling har spesialstatus som såkalt kjernevitne i saken. Hun er kjent som en innbitt forsvarer av sitt eget og andres privatlivs fred.

Men enkelte vitner vil bli hørt med spesielt stor sympati, slik det skjedde med Sally og Bob Dowler mandag. Det vil nok også gjelde for Gerry McCann, faren til fireåringen Madeleine McCann som forsvant sporløst i Sør-Portugal i 2007.

Les flere nyheter her


Den britiske skuespilleren Hugh Grant kommer til høringen om medienes arbeidsmetoder ved domstolen High Court i London mandag. Grant er en av en lang rekke kjendiser som skal forklare seg om hvordan de er blitt plaget av pågående mediefolk som verken tar menneskelige eller medieetiske hensyn. En annen er Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling. Foto: REUTERS / Andrew Winning / SCANPIX

Personvernpolicy