- Åpne om at au pairer deltok i familiens sexliv

Men politiet mener samboerparet utnyttet fattige jenter ved å true dem med hjemsendelse dersom de ikke ble med og hadde sex.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag startet rettssaken mot en mann i 50-årene og hans samboer i 30-årene som er tiltalt for menneskehandel og grov utnyttelse av sin stilling.

- De var sårbare

Politiet mener paret utnyttet fattige jenter ved å true dem med hjemsendelse dersom de unnlot å være med på familiens sexliv:

- De kom fra fattige kår på Filippinene, hvor familiene deres var avhengig av pengene de kunne sende hjem fra Norge. De var i en sårbar posisjon hvor huset til den enes foreldre var brent ned, og den andre hadde to små barn å forsørge, sier politiadvokat og aktor i saken, Anne Cathrine Aga, ifølge Aftenposten.no.

- Visste hva de kom til

Det siktedes parets forsvarer, Oscar Ihlebæk, hevder paret hele tiden var åpne om at deltaking i familiens seksuelle aktiviteter var en del av avtalen.

- Vi mener de var åpne om hvordan man levde i denne familien, og ønsket å leve videre. Derfor mener vi at det på forhånd var aksept fra de påstått fornærmede for at de også skulle ha sex med vertsfamilien.

- Før au pairene kom til Norge var det en utstrakt kommunikasjon på sosiale medier som Facebook, og denne mener vi beviser at jentene visste hva de kom til, sier Ihlebæk til Aftenposten.no.

Mandag vitnet en 30 år gammel kvinne som kom til familien i Oslo høsten 2009.

Også venn på tiltalebenken

Ifølge kvinnen selv ble hun allerede første natten vekket av mannen som ville ha sex med henne. Kvinnen sa videre at hun traff mannen til et intervju om au pair-jobben i Norge i Manila og at det da aldri var snakk om å ha sex med familien.

Men i løpet av det neste halve året skal hun ha følt seg tvunget til å stå til disposisjon til både mannen og kvinnen i huset.

På tiltalebenken sitter også en venn av samboerparet.

45-åringen er tiltalt for dokumentfalsk fordi han våren 2009 skal ha forledet Utlendingsdirektoratet til å tro at det var han som skulle hyre seg en au pair.

Siden reglene tillater bare én au pair av gangen i hver familie, mener aktor at 45-åringen var stråmann for å hjelpe paret til å ha to au pairer boende hos seg samtidig.

Også han nekter straffskyld etter tiltalen.

Det er første gang straffelovens paragraf om menneskehandel skal prøves i en sak som gjelder utnytting av au pairer. Det tiltalte samboerparet har ifølge Aftenposten hatt åtte-ni au pairer hos seg.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy