Nekter å gi fra seg Tahrir-plassen

Det er igjen demonstrasjoner og uro på Tahrir-plassen i Kairo. Fotot: Reuters/Scanpix.
Det er igjen demonstrasjoner og uro på Tahrir-plassen i Kairo. Fotot: Reuters/Scanpix.

Et nytt forsøk på å tvinge egyptiske demonstranter bort fra Tahrir-plassen feilet mandag, ifølge øyenvitner. Minst 33 døde brakt til likhus i Kairo, ifølge helsearbeidere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta

1879: Orabi-revolusjonen var rettet mot herskeren i Egypt – kediven – og økende europeisk innflytelse. Oberst Ahmad Orabis styrker ble til slutt nedkjempet av britene i 1882.

1919: 1919-revolusjonen ga Egypt begrenset uavhengighet fra britisk overherredømme i 1922, et konstitusjonelt monarki og delvis demokratiske valg.

1952: 23. juli-revolusjonen avskaffet monarkiet og parlamentet. Revolusjonen var i realiteten et militærkupp som fjernet siste rest av britisk innflytelse i Egypt.

2011: Den såkalte Tahrir-revolusjonen besto av 18 dager med massedemonstrasjoner som til slutt førte til president Hosni Mubaraks avgang etter snaue 30 år ved makten.

Politiet brukte tåregass mot demonstrantene og aksjonerte mot et midlertidig sykehus, forteller vitnene. Demonstrantene kastet brustein mot politiet.

Tahrir-plassen var for ni måneder siden sentrum for folkeopprøret som tvang president Hosni Mubarak til å gå av etter tre tiår ved makten. Nå krever demonstrantene at det militære overgangsstyret gir fra seg makten.

- Minst 33 døde

Kairos største likhus har mottatt 33 lik etter sammenstøtene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker, opplyser helsearbeidere. Kildene ønsker ikke å bli navngitt. Likhuset er tilknyttet et sykehus, og det er vanligvis hit døde personer blir brakt.

Helsedepartementet har tidligere opplyst at 22 personer er drept i gatekampene. To demonstranter ble drept lørdag, én i Kairo og én i Alexandria. De andre er drept søndag og mandag.

- Aksjon med køller og skjold

Politifolk med skjold og køller gikk til aksjon etter at et første forsøk på å spre folkemassen på Tahrir hadde slått feil.

Les også: Over 670 såret i kamper på Tahrir-plassen i Kairo

Det er bare en uke til valget til ny nasjonalforsamlingen innledes i Egypt, det man håper skal bli det første frie valget på flere tiår. Men de nye sammenstøtene skaper ny uro for hvordan avstemningen kommer til å gå.

Selv etter at nasjonalforsamlingen er valgt, kommer presidentmakten til å være på militærets hender fram til et valg som er ventet i 2012 eller 2013.

Demonstrantene krever en raskere overgang.

Demonstranter viser fram haglpatroner. Foto: Reuters/Scanpix.Demonstranter viser fram haglpatroner. Foto: Reuters/Scanpix.

- Viser haglpatroner

Politiet har brukt store mengder tåregass, og TV-bilder viser hvordan demonstrantene er blitt banket opp med batonger. Politiet har avvist at det er brukt skarpe skudd, men demonstrantene viser fram brukte haglpatroner til pressen. En legekilde opplyser at flere av personene som ble drept søndag, var truffet av skudd.

Les flere nyheter

Personvernpolicy