Mann pågrepet for terrorplaner i USA

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 27 år gammel mann er pågrepet i New York, mistenkt for å ha planlagt å angripe amerikanske soldater med ei bombe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 27 år gamle mannen, som er identifisert som José Pimentel, ble pågrepet lørdag, opplyser New Yorks ordfører Michael Bloomberg. Mannen skal ha vært en «ensom ulv» som opererte alene. Han skal ikke ha hatt tilknytning til noen terrororganisasjon, men han skal ha sympatisert med al-Qaida.

– Han var ikke delaktig i noen større sammensvergelse, sier Michael Bloomberg.

Les også: Bhatti bortvist fra retten i terrorplanleggingssaken

Ifølge New Yorks politisjef Raymond Kelly hadde mannen planer om å angripe soldater idet de kom hjem fra Irak og Afghanistan. Han skal også ha hatt planer om å bombe postkontorer, politibiler og en politistasjon.

Under overvåking

Mannen er nå siktet for terrorplanlegging og våpenbesittelse. Han ble satt under overvåking allerede i mai 2009 fordi han hadde kjøpt bombemateriell.

– Vi planla hele tida å pågripe ham før han var i stand til å detonere en fullt ut operasjonell bombe. Vi ville ikke at han skulle utløse bomba, heller ikke ved et uhell, noe som kunne satt naboer og andre i fare, sier Raymond Kelly.

Les også: Danske ekstremister forbereder seg på rasekrig

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Her lager siktede en rørbombe, ifølge påtalemakten. Foto: NYPD via Reuters/Scanpix. - Her lager siktede en rørbombe, ifølge påtalemakten. Foto: NYPD via Reuters/Scanpix.

Ifølge ham hadde politiet folk i beredskap som kunne grepet inn mot den terrorsiktede mannen om nødvendig.

I avhør skal 27-åringen ha innrømmet å ha forsøkt å bygge rørbomber. Han skal etter eget utsagn ha vært en time fra å ferdigstille bombene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beundret Anwar al-Awlaki

Den siktede ble født i Den dominikanske republikk, men er i dag amerikansk statsborger. Ifølge Raymond Kelly beundret han amerikanskfødte Anwar al-Awlaki, som amerikansk etterretning mener var sjef for utenlandsoperasjoner i al-Qaida på Den arabiske halvøy.

Anwar al-Awlaki ble drept i et amerikansk luftangrep i Jemen i slutten av september.

Les også: Davud søkte hjelp fra al-Qaida

Mannen som nå er pågrepet i New York, skal ha benyttet seg av ei bombeoppskrift han fant i al-Qaidas nettavis «Inspire».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han snakket også om å skifte navn til Osama Hussein for å hedre sine helter Osama bin Laden og Saddam Hussein, sier Raymond Kelly.

Flere avvergede angrep

Etter terrorangrepene den 11. september 2001 har politiet i New York grepet inn for å avverge et titall planlagte angrep i byen.

I september 2009 ble Najibullah Zazi, en afrikanskfødt mann med permanent oppholdstillatelse i USA, pågrepet for å ha planlagt et selvmordsangrep på T-banen i New York.

Les også: - Norske medier rekrutterer potensielle terrorister

Najibullah Zazi har erkjent skyld i saken.

I mai 2010 ble Faisal Shahzad, en amerikansk statsborger av pakistansk opprinnelse, pågrepet etter å ha parkert en bil full av eksplosiver ved Times Square på Manhattan i New York. Bomba gikk ikke av.

Også Faisal Shahzad har erkjent skyld.

Les flere nyheter