Svært spent i Egypt en uke før skjebnevalg

Demonstranter løper idet politiet avfyrer tåregass under sammenstøtene på Tahrir-plassen i Kairo lørdag. Søndag var det igjen demonstrasjoner. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Demonstranter løper idet politiet avfyrer tåregass under sammenstøtene på Tahrir-plassen i Kairo lørdag. Søndag var det igjen demonstrasjoner. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Mens regjeringen holdt krisemøte, ble flere demonstranter drept i harde kamper ved Tahrir-plassen i Kairo. En uke før valget starter, møter landets militærstyre store utfordringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammenstøtene i Kairo og flere andre byer i helgen krevde fem liv, mens hundrevis ble skadd da sikkerhetsstyrker forsøkte å spre demonstranter ved hjelp av tåregass og gummikuler.

Politifolk med skjold og køller gikk søndag igjen til aksjon, etter at et første forsøk på å spre folkemassen på Tahrir hadde slått feil. Mange av demonstrantene flyktet inn i sidegatene rundt plassen, viste fjernsynsbilder.

– Tre mennesker døde av kvelning under sammenstøtene, sa Abdallah Abdelrahman, som leder et feltsykehus på plassen, søndag.

Dagen før kostet urolighetene to mennesker livet.

Opprørets hjerte

Tahrir-plassen var for ni måneder siden sentrum for folkeopprøret som tvang president Hosni Mubarak til å gå av etter tre tiår ved makten.

Les også: Kjempedemonstrasjon i Egypt

Søndag tok mer enn et dusin pansrede personellkjøretøyer også oppstilling rundt innenriksdepartementet i Kairo. Mange egyptiske opposisjonelle raser mot departementet, som får skylden for det som blir kalt politiets brutale framferd mot demonstrantene.

– Folket krever et nytt politisk system, ropte folk søndag.

Krever ny regjering

En ung demonstrant opplyste tidligere på telefon fra Kairo at det igjen brøt ut gatekamper søndag.

Ahmed Maher er en av frontfigurene i den ledende aktivistgruppen 6. april-bevegelsen og forteller at ulike politiske grupper er i ferd med å organisere seg internt og løfte fram representanter som de ønsker skal dele regjeringsmakten.

– Vi vil forandre hele regjeringen, ikke bare politiet. De har mislyktes med å løse problemer, så vi trenger en ny regjering i denne overgangsperioden, sier han.

Les også: Egyptiske demonstranter gir seg ikke

Maher er en av mange unge aktivister som har mistet tilliten til den politiske prosessen og de demokratiske reformene som den militære overgangsregjeringen har lovet.

Valg som planlagt

Myndighetene fastholder imidlertid at valget skal gå som planlagt. Det innledes etter planen 28. november og blir avholdt i etapper over en periode på flere måneder.

Ifølge Maher forsøker den nåværende regjeringen å manipulere den politiske situasjonen for å beholde deler av sin kontroll etter en fremtidig maktovertakelse.

Helgens demonstrasjon var ment som en protest mot et grunnlovsutkast som gir militæret eksklusiv myndighet over dets indre anliggender og budsjettpolitikk.

Regjeringen satt søndag samlet til krisemøte, men egyptisk TV brakte ingen opplysninger om hva som ble diskutert på møtet.

Samtidig krever opposisjonsgrupper at landets nåværende statsminister og innenriksminister går av.

Ber om fornuft

Regjeringen ber demonstrantene om å ta til fornuft.

– Det som har skjedd siden i morges, er farlig, og det har en direkte innvirkning på hvordan landet og revolusjonen vil klare seg, uttaler regjeringen.

Les også: Over 670 såret i kamper

Omkring 50.000 demonstranter, de fleste av dem medlemmer av Det muslimske brorskapet, deltok i fredagens protest som foranlediget helgens uroligheter.

– Det egyptiske folket og Det muslimske brorskap godtar ikke noe forsøk på å forsinke det kommende valget, uttalte gruppen søndag.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy