Spillet over for Gaddafi-regimets pilarer

Gaddafi-sønn Saif al-Islam og Libyas tidligere etterretningssjef Abdullah Al-Senussi har blitt arrestert i Libya. Foto: REUTERS / SCANPIX.
Gaddafi-sønn Saif al-Islam og Libyas tidligere etterretningssjef Abdullah Al-Senussi har blitt arrestert i Libya. Foto: REUTERS / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen etter at Muammar Gaddafis sønn Saif al-Islam ble tatt i Libya, skal også hans tidligere etterretningssjef Abdullah al-Senussi være pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed tyder alt på at Gaddafi-regimets siste sentrale støttespillere nå er i de nye makthavernes varetekt.

Mens Saif al-Islam ble sporet opp i ørkenbyen Obari, ble Sanussi pågrepet i huset til sin søster nær en annen ørkenby, Birak 50 mil sør for Tripoli, meldte TV-stasjonen Free Libya søndag.

Les også: Saif al-Islam tatt til fange under flukt i ørkenen

Både Saif al-Islam og Senussi har vært på flukt siden revolusjonsstyrker inntok Libyas hovedstad Tripoli 21. august. De er ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag for forbrytelser mot menneskeheten.

Diskusjon om rettssak

Men Det libyske overgangsrådet (NTC) var i helgen klare på at det ønsker å stille Gaddafi-regimets folk for retten i Libya.

– Jeg ønsker å forsikre det libyske folket og alle verdens nasjoner om at Saif og hans folk vil få en rettferdig rettergang. Vi garanterer for dette både i henhold til våre egne lover og til folkeretten, sier lederen for overgangsstyret Abdurrahim El-Keib.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Libya garanterer Saif al-Islam rettferdig rettssak

ICCs sjefaktor Luis Moreno-Ocampo reiser selv til Libya med det første for å diskutere den videre prosessen mot Saif al-Islam.

Flere vestlige land, EU og ICC selv uttalte i helgen at rettsforfølgelsen av Gaddafi-sønnen må skje i nært samarbeid mellom Libya og ICC. Menneskerettsgrupper og eksperter tviler på om han vil kunne få en rettferdig rettssak i Libya og ber om at han utleveres til ICC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan bli brikke i maktkamp

Den libyske militsgruppa som tok Saif al-Islam til fange, vil kunne kreve politisk innflytelse før de utleverer ham til sentrale myndigheter. Han kan brukes som et svært godt kort når makt og innflytelse skal fordeles mellom Libyas ulike stammer og væpnede grupper. Saif al-Islam var søndag fortsatt i militssoldatenes varetekt i et fjellområde utenfor byen Zintan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er redd de holder ham av politiske grunner. Man forsøker å forme en regjering, og militsene vil kunne bruke ham som et verktøy for å fremme sin posisjon, sier Fred Abrahams fra menneskerettsgruppa Human Rights Watch.

– Først regjering

Like etter at pågripelsen ble kjent, uttalte en kommandant i Khaled bin al-Waleed-brigaden fra byen Zintan at Saif al-Islam først skal utleveres til myndighetene når Libyas nasjonale overgangsråd er blitt enig om en regjering.

– Pågripelsen er en utfordring for overgangsrådet. Hvis de ønsker å stille Saif for retten, hva kan de gjøre for å få Zintan til å utlevere ham, spør analytikeren Henry Smith i det internasjonale rådgivningsselskapet Control Risks.

Les også: Flukten trolig over for Gaddafis sønn

Zintan-krigerne er regnet blant de mektigste og mest effektive militssoldatene i Libya. Under krigen sluttet de seg til oppøret etter at styrker fra regimet skal ha kommet til byen for å rekruttere soldater.

Libyere håper han kan avsløre hvor Gaddafi-familien har gjemt bort milliarder av dollar, som man antar er stjålet fra statskassa.

Les flere nyheter her