Spurtkongens svenskelek

Petter Northug pekte nese da han passerte mål etter å ha knust konkurrentene i spurten på søndagens verdenscupstafett. (Foto: Terje Bendiksby, SCANPIX).
Petter Northug pekte nese da han passerte mål etter å ha knust konkurrentene i spurten på søndagens verdenscupstafett. (Foto: Terje Bendiksby, SCANPIX).

Svenskenes nye ankermann, Calle Halfvarsson (22), skremte ikke akkurat vettet av Petter Northug (25).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensken uttalte på forhånd at han kunne ta Northug, men da alvoret slo til ble det i realiteten ingen spurtduell å snakke om.

Northug koblet inn giret tidlig og skled inn til lett norsk seier i søndagens verdenscupstafett på Sjusjøen. Halfvarsson ble også slått av Sjur Røthe på Norges 3.-lag.

Northug «børstet støv» av klærne for målgang og pekte også litt nese.

– Jeg var glad det var han som hadde sisteetappen. Det var vi vel alle, sa Northug om at svenskenes vanlig anker Marcus Hellner ble sendt ut på startetappen.

– Du sa torsdag at Sverige burde bytte mann på sisteetappen. Det var altså bare tull?

– Ja. Alt er vel et spill? sa Northug som erkjente at han ikke kom til å rangere Halfvarsson spurtegenskaper øverst på terningskalaen.

Rolig

Sisteetappen ble en merkelig affære i et særdeles rolig tempo der feltet ble større og større for hver kilometer. Ingen i front var villig til å sette fart, og dermed satte de opp Northug på enkleste vis. Skiskytter Emil Hegle Svendsen gikk for eksempel sine 10 kilometer for Norges tredjelag nesten to minutter fortere enn Northug.

Da det dro seg til, var Northug som vanlig god til å posisjonere seg.

– Jeg prøvde å være forsiktig i den siste svingen. Der var det glatt. Jeg skled inn på oppløpet og gjorde ikke så mye mer. Jeg hadde lang nok luke.

– Du pekte nese?

– Det handlet om et veddemål. Jeg pekte ikke nese mot konkurrentene.

– Det ble en svært enkel reise for deg?

– Ja. Vi skal være glad for at utlendingene tok den lange turen til Norge for å gå rolig.

Stiv

Calle Halfvarsson var ikke altfor skuffet over nederlaget for Northug og Norge. Han forklarte at han ble stiv, og at han ikke var helt heldig i avslutningen.

– Jeg kom meg for dårlig inn i den siste bakken. Jeg håper at jeg kan få sjansen i en spurt senere når jeg ikke er stiv. Jeg drømmer om å slå Northug i en spurt, men vet jo at han er verdens beste, sa Halfvarsson.

Kanskje får han en ny sjanse, men sikkert er det ikke. Det er litt av poenget ikke å bli stiv før et oppløp. Marcus Hellner går nok sisteetappen for Sverige ved neste korsvei. Det skjer trolig i Rogla i Slovenia tett opp mot jul. Om han får Petter Northug som motstander er ikke avgjort. Han har ennå ikke bestemt seg for om han går verdenscuprennene 17. og 18. desember.

Landslagssjef Vidar Løfshus var naturlig nok godt fornøyd med norsk dobbeltseier.

– Spurten til Northug talte for seg selv. Det er ikke mye mer å si om det. Jeg registrerte en del kritikk i avisene i dag, og da var det godt at gutta slo tilbake med dobbeltseier. Først blir det feil at jentene er for gode, og så blir det feil at gutta er for dårlige. Det er ikke så lett å være Ole Brumm, mente Løfshus.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy