Egyptiske demonstranter gir seg ikke

SAMLET: Egyptiske demonstranter samlet seg etter sammenstøt med opprørspoliti lørdag. Foto: Reuters
SAMLET: Egyptiske demonstranter samlet seg etter sammenstøt med opprørspoliti lørdag. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av demonstranter vendte tilbake til Tahrir-plassen i Kairo søndag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De voldelige sammenstøtene med sikkerhetsstyrker ser ikke ut til å skremme aktivistene. De fortsetter å protestere mot militærstyret, som de mener har kuppet revolusjonen som førte til at president Hosni Mubarak måtte gå av tidligere i år.

Regjeringen skulle søndag samles til krisemøte samtidig som opposisjonsgrupper krever at den fungerende statsministeren og innenriksministeren går av.

Minst to demonstranter er drept under helgens demonstrasjoner, en i Kairo og en i Alexandria. Ifølge lokale medier er dessuten 750 mennesker skadd som følge av at sikkerhetsstyrker har brukt tåregass og gummikuler mot demonstrantene. Natt til søndag kjempet politiet mot tusenvis av demonstranter på og rundt Tahrir-plassen

– Kom til fornuft

– Det som har skjedd siden i morges, er farlig, og det har en direkte innvirkning på hvordan landet og revolusjonen vil klare seg, sier regjeringen i en uttalelse som ble lest opp på en statlig TV-kanal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tahrir-plassen var selve hjertet i revolusjonen, som til slutt tvang president Hosni Mubarak fra makten i februar. Natt til lørdag hadde flere hundre demonstranter overnattet på plassen. Det var da opprørspolitiet skulle oppløse denne demonstrasjonen, at det endte med steinkasting mellom politi og aksjonister.

Politiet skjøt også med gummikuler og brukte tåregass for å få kontroll over situasjonen. 676 mennesker ble såret i sammenstøtene, og én person mistet livet, ifølge Egypts helsedepartement.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnlovssikret rett

– Fredelige demonstrasjoner er en ukrenkelig grunnlovssikret rettighet, men det faktum at ting utviklet seg til å bli slik, det betyr at alle må komme til fornuft og ta ansvar, skriver den militærkontrollerte regjeringen i uttalelsen.

Les også: Over 670 såret i kamper

Ifølge regjeringen er egypterne nå i det viktigste øyeblikket i revolusjonen. Det forutsetter at fornuften må seire, og at interessene for landet og revolusjonen må komme først, heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 5.000 demonstranter sluttet seg til folkemassen da kampene brøt ut, men lørdag kveld var situasjonen noe roligere.

Ytterligere en død

Men i Alexandria, Egypts nest største by, oppsto det sammenstøt tidlig søndag morgen. Ytterligere en demonstrant mistet livet da opprørspoliti brukte gummikuler for å få bukt med aksjonistene.

25-åringen Baha Eddin Mohamed Hussein skal ha mistet livet da han ble truffet av en av gummikulene, opplyser legen Salama Abdel Moneim, som jobber for lokale helsemyndigheter i den nordlige byen.

Fordømmer inngripen

Omkring 50.000 demonstranter, de fleste av dem medlemmer av Det muslimske brorskapet, deltok i fredagens protest som foranlediget lørdagens kamper.

Video: Kjempedemonstrasjonen etter fredagsbønnen

Brorskapets politiske parti Frihet og rettferdighet fordømmer politiets inngripen under lørdagens demonstrasjon. Den var ment som en protest mot et grunnlovsutkast som gir militæret eksklusiv myndighet over dets indre anliggender og budsjettpolitikk.

Situasjonen er spent i Egypt en drøy uke før valget til ny nasjonalforsamling begynner 28. november. Valget er det første etter at et massivt folkeopprør tvang Mubarak til å gå av etter tre tiår ved makten.

Les flere nyheter