– Veldig sterkt å være på Utøya

Forsvarere og bistandsadvokater var lørdag med på en befaring på Utøya, fire måneder etter massakren 22. juli. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix.
Forsvarere og bistandsadvokater var lørdag med på en befaring på Utøya, fire måneder etter massakren 22. juli. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix.

Tre av forsvarerne til Anders Behring Breivik, samt en gruppe oppnevnte bistandsadvokater, var lørdag med politiet på befaring på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette har utvilsomt gjort sterkt inntrykk. Opplevelsen gjør mye med oss, og man blir sliten når inntrykkene er så sterke, sier medforsvarer Vibeke Hein Bæra til NTB.

Hun deltok på befaringen sammen med de to andre medforsvarerne Tord Jordet og Odd-Ivar Grøn. Hovedforsvarer Geir Lippestad har vært med på en tidligere befaring og deltok derfor ikke lørdag.

Les også: Breivik hadde to dødslister

Hein Bæra mener det er viktig at forsvarerne fikk se stedet hvor deres klient har skutt og drept 69 personer.

– Vi har lest en rekke dokumenter og avhør av både Breivik og fornærmede, men det gir en helt ny dimensjon til saken når vi får være her og se stedet. Vi får sette oss inn i saken og hendelsesforløpet på en helt annen måte, sier hun.

– Tøff opplevelse

Også rundt 35 av de oppnevnte bistandsadvokatene deltok på befaringen lørdag, blant dem koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen. Hun forteller også om sterke inntrykk.

– Det var veldig sterkt å være på Utøya, og det var en tøff opplevelse. Det gikk virkelig opp for meg hvor utrolig det som har skjedd er, og hvilket drama det har vært, sier Larsen.

Les også: Så fort kom vi til Utøya

Rundt 40 av de over 170 oppnevnte bistandsadvokatene deltok på en lignende befaring i begynnelsen av november. I forbindelse med at bistandsadvokatene torsdag og fredag var samlet i Oslo på et felles seminar, fikk de som ikke hadde anledning til å være med sist, en ny mulighet lørdag.

– Det var veldig nyttig å få se øya, og jeg tror alle opplevde at befaringen var viktig for oss og arbeidet vårt, forteller Larsen.

Orientering

Både politi, kriminalteknikere og etterforskere var med på befaringen. Advokatene ble orientert om politiets oppfatning av hendelsesforløpet så langt, og de ble forklart hva politiet har funnet på øya og hvor.

Les også: - Jeg er kommandør og tempelridder

Ifølge Hein Bæra gikk de først en runde utendørs, før de fikk se inne i bygningene på øya.

De kjørte også en runde rundt øya i båt.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy