Ler av norsk nordlyskrangel

STRIDENS KJERNE: Astronomen Francisco Diego (innfelt) skjønner lite av nordlyskjeklingen mellom Norge og Finland. Nordlysbildet ble tatt på Fannrem utenfor Trondheim i oktober. Foto: Scanpix/skjermdump fra Al Jazeeras YouTube-side.
STRIDENS KJERNE: Astronomen Francisco Diego (innfelt) skjønner lite av nordlyskjeklingen mellom Norge og Finland. Nordlysbildet ble tatt på Fannrem utenfor Trondheim i oktober. Foto: Scanpix/skjermdump fra Al Jazeeras YouTube-side.

Norsk reiseliv frykter Finland skal «stjele» nordlyset. Det vekker latter internasjonalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen om nordlyset hardner til. Etter at reiselivsguiden Visit Finland i september presenterte en egen nordlysvideo, gikk reiselivsdirektør Per Arne Tuftin i Innovasjon Norge ut og slo fast at nordlyset er norsk.

– Vi kan ikke sitte stille og se på at finnene forsøker å ta en større del av nordlysmakedet, sier en kampklar Tuftin til NTB.

Årlig bruker reiselivsdirektøren 150 millioner kroner på å markedsføre Norge i utlandet.

Les også: - Utrolig spektakulært!

– Hundrevis av kilometer over hodene våre

Finnene skryter på sin side heftig av nordlyset i landet. «I Nord-Finland kan nordlyset være synlig opp til 200 timer i året», står det å lese på en finsk turistnettside, ifølge NRK.

Kampen om nordlyset har vakt oppsikt også utenfor Norden. Storkanalen Al-Jazeera laget nylig en reportasje om saken. En av kanalens kilder, seniorforsker Francisco Diego ved Institutt for fysikk og astronomi på University College London, er klar på hva han mener.

Se reportasjen under:

- Nordlysringen er synlig fra Alaska, Nord-Canada, Grønland, Island, noen ganger Skottland, Finland og hele det nordlige Sibir. Alle disse landene kunne krevd eierskap til nordlyset, men det er latterlig å kreve eierskap til noe som er hundrevis av kilometer over hodene våre, sier Francisco Diego i reportasjen.

Nissen som gissel

Nordlyskampen er også et tema på flere internasjonale nettsteder.

Se også: Slik oppstår nordlyset

«Harmen på norsk side skyldes også det faktum at finnene har forsøkt å kreve monopol på julenissen ved å etablere en nisselandsby i Rovaniemi», skriver den engelskspråklige utgaven av tyske Der Spiegel.

«Kanskje man også kan ta midnattssola fra nordmennene», skrev den finske avisa Helsingin Sanomat i en artikkel nylig.

«Nordmennene kan selvsagt slå tilbake med det ypperste masseødeleggelsesvåpenet: Å ta julenissen som gissel. Det kan bli stygt», skriver avisa videre.

NB! Finnene innrømmer at nordlyset er oftere synlig i Norge enn i Finland. I Tromsø kan man se nordlyset 80 til 90 prosent av alle klare kvelder, mens i Kilpisjärvi er nordlyset kun synlig tre av fire netter, skriver Der Spiegel.

Forsidefoto: Tore Meek / Scanpix.

Les flere saker fra ABC Nyheters Reise-seksjon her

Les flere nyheter

Personvernpolicy