Flukten trolig over for Gaddafis sønn

- TATT: Saif al-Islam, sønnen til avdøde Muammar Gaddafi, avbildet etter at han ble tatt. Foto: Reuters / Scanpix.
- TATT: Saif al-Islam, sønnen til avdøde Muammar Gaddafi, avbildet etter at han ble tatt. Foto: Reuters / Scanpix.

Saif al-Islam Gaddafi (39) er arrestert sammen med flere livvakter sør i Libya, ifølge en libysk minister. Krigerne som har pågrepet ham, lover utlevering, men ikke ennå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saif al-Islam skal ha blitt tatt til fange av væpnede styrker ved ørkenbyen Obari lørdag. Han ble deretter brakt til fjellbyen Zintan der opprørerne har base.

– Vi har arrestert Saif al-Islam i Obari-området, sier justisminister i Libyas nasjonale overgangsråd Mohammed al-Alagy til Reuters.

Øyenvitner meldte lørdag ettermiddag at en rasende folkemengde forsøkte å storme flyet som brakte Saif al-Islam fra Obari til Zintan. De løp inn på rullebanen og forsøkte å hindre at fangene ble forflyttet fra flyet. De som forsøkte å storme flyet, skal ha blitt holdt tilbake av lokale krigere.

En Reuters-korrespondent som var om bord på flyet sier samtidig at han har sett en pågrepet mann som tilsynelatende er Gaddafis sønn. Ifølge korrespondenten var mannens ansikt dekket av et tuaregskjerf, han hadde skjegg og briller og han lignet på Saif al-Islam. Tre av fingrene hans er bandasjert, men mannen skal ha nektet å oppgi sin identitet til journalisten.

Les også: Gaddafis rømte sønn vil fortsette kampen

TV-kanalen Free Libya viste lørdag bilder at mannen etter arrestasjonen, og der ser fangen ut til å være i god form.

Etterlyst av ICC

Saif al-Islam Gaddafi er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen ICC for forbrytelser mot menneskeheten, og har tidligere forhandlet med domstolen om en overgivelse. Men det har også vært spekulert på om han kom til å flykte fra Libya ved hjelp av leiesoldater.

Knappe to timer etter at pågripelsen ble kjent, meldte domstolen at den har mottatt bekreftelse på at Saif al-Islam er arrestert fra det libyske justisdepartementet.

– Vi samordner med det libyske justisdepartementet for å sørge for at enhver løsning i forbindelse med arrestasjonen av Saif al-Islam skjer i samsvar med loven, sier talskvinne Florence Olara ved ICC.

Etterretningssjef

Tre eller fire livvakter skal ha vært sammen med 39-åringen da han ble pågrepet. Men det er ingenting som tyder på at flere sentrale medlemmer av Gaddafi-regimet er pågrepet.

ICC har også utstedt arrestordre på tidligere etterretningssjef Abdullah al-Senussi, som antas å ha flyktet fra byen Sirte sammen med Saif al-Islam etter at Muammar Gaddafi ble drept i sin fødeby 20. oktober.

Les også: Libya erklæres frigjort

En kommandant for den væpnede gruppen som pågrep Gaddafis sønn, sier at han vil bli værende i deres varetekt inntil det finnes en regjering å utlevere ham til.

Den nye libyske regjeringen er ventet å bli dannet innen få dager.

– Opprørerne i Zintan kunngjør at Saif al-Islam Gaddafi er blitt arrestert sammen med tre av sine medarbeidere i dag. Vi håper at Libyas framtid vil bli lys i dette historiske øyeblikket, sier kommandant Bashir Thaelba til libysk fjernsyn.

Lojal mot faren

Saif al-Islam er Gaddafis nest eldste sønn og tilhørte farens innerste sirkel. Under krigen sto han flere ganger fram og forsvarte faren og refset NATO for bombingen av landet.

ICC utstedte arrestordre på Saif al-Islam 27. juni som følge av anklager om forbrytelser mot menneskeheten. Også nå avdøde Muammar Gaddafi og Gaddafi-regimets etterretningssjef Abdullah al-Senussi var etterlyst av domstolen.

I august, da styrkene til Libyas nasjonale overgangsråd tok kontroll over hovedstaden Tripoli, gikk det stadig rykter om at Saif al-Islam var pågrepet. Det har også kommet meldinger om at han hadde greid å flykte til Niger.

Studerte i London

Saif al-Islam var regnet som en mulig arvtaker etter sin far, men han avviste dette selv.

Han har studert økonomi ved prestisjefylte London School of Economics og var regnet som reformvennlig. Under krigen fremsto han imidlertid som sin fars lojale talerør og sto side ved side med den falne diktatoren etter at han hadde flyktet til sin fødeby Sirte.Under Gaddafi-regimet ledet Saif al-Islam et utviklingsfond. Han har også meklet i gisselsaker.

Les flere nyheter

Personvernpolicy