Én omkom da buss gikk rundt på glatta i Finnmark

Én omkom og en annen er kritisk skadd etter at en buss med russiske sjøfolk gikk rundt på glatta ved Skaidi i Finnmark natt til lørdag. Foto: Knut Hjalmar Andersen / SCANPIX.
Én omkom og en annen er kritisk skadd etter at en buss med russiske sjøfolk gikk rundt på glatta ved Skaidi i Finnmark natt til lørdag. Foto: Knut Hjalmar Andersen / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En buss fullastet med russiske sjøfolk skled brått av veien da den kom inn på en svingete strekning på vei mot Hammerfest. Én 51 år gammel mann omkom og en annen er kritisk skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet slo full alarm da de fikk melding om at den russiskregistrerte bussen hadde gått rundt på E6 på vei ned mot Skaidi i Kvalsund kommune i Finnmark like etter klokka tolv natt til lørdag.

Skaidi er et knutepunkt der man kan ta av fra E6 mot Hammerfest.

Alle om bord i bussen var russiske menn.

Ved siden av den omkomne ble sju skadd i ulykken, en av dem ligger kritisk skadd på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Kjørte ut i kurve

Klokka var ti på halv ett da to skadde busspassasjerer dundret på hyttedøra til Knut Hjalmar Andersen fra Hammerfest.

– Jeg var først ikke sikker på om jeg ville åpne døra for dem, men så la jeg merke til hvordan de så ut. Da jeg så blodet forsto jeg at det hadde skjedd noe. De var veldig takknemlige for å få hjelp, forteller Andersen til NTB.

Han ringte nødsentralen, kastet på seg klærne, hoppet i bilen og var den første som kom fram til ulykkesstedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntil redningsmannskapene kom til stedet prøvde Andersen å orientere seg om hvor mange som var skadd, og han prøvde å hjelpe en mann som satt fast inne i bussen. Kona delte ut pledd til mennene som hadde kommet seg ut.

Andersen, som har jobbet flere år som bussjåfør, sier det var et forferdelig syn som møtte dem på ulykkesstedet.

– Jeg har opplevd mye på veiene, men dette er nok den verste opplevelsen, sier han.

Ulykkessted

Det var glatt og vanskelige kjøreforhold i området da ulykken skjedde. Ifølge Andersen fikk ulykkesbussen trolig hjulet på utsiden av veikanten og seilte deretter 10-15 meter ned langs grøfta før den stanset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier det er typisk ulykkessted, og forteller at det også var en mindre ulykke der tidligere på dagen fredag.

– Det vitnet forteller, stemmer nok. Etter å ha kommet fra strake, fine veier og 90-sone på fjellet, har bussen kommet til et hyttefelt hvor det er slak nedoverbakke og krappe svinger. Bussen har trolig kjørt av veien i en kurve, sier operasjonsleder Andreas Haugaasen i Vestfinnmark politidistrikt til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var totalt 23 personer i bussen og tre av disse ble ansett som såpass hardt skadd at de ble fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

De øvrige 19 ble kjørt til Hammerfest sykehus for undersøkelser og behandling. Politiet vet foreløpig lite om hva som forårsaket ulykken.

– Vi er helt avhengig av å avhøre sjåføren. Uten hans forklaring stiller vi svært svakt, for resten av passasjerene lå og sov da det skjedde, sier operasjonsleder Andreas Haugaasen ved Vestfinnmark politidistrikt til TV 2.

Kritisk skadd

Sykehuset i Tromsø opplyser til NTB lørdag ettermiddag at én av de tre mennene som ble brakt dit, er kritisk skadd. En annen er alvorlig skadd, men utenfor livsfare. Den tredje slapp fra ulykken med lettere skader. En av disse er bussens sjåfør.

Ingen av de innlagte i Hammerfest er alvorlig skadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fire personer er lettere skadd. Resten skrives ut i løpet av dagen. Vi har en tolk på stedet, og vi jobber med å få bedre oversikt, sa kommunikasjonsrådgiver Jon Are Nilsen i Helse Finnmark til NTB lørdag formiddag.

Ifølge politiet var passasjerene russiske sjøfolk fra Murmansk-området som skulle mønstre på en tråler i Hammerfest.

Det er ofte skifte av besetning på båter som ligger til kai her. De som skulle mønstre av, skulle sannsynligvis med den samme bussen tilbake til Russland.

Politiet vil forsøke å få avhørt så mange som mulig fram til søndag ettermiddag, og jobbet lørdag ettermiddag med å få mannskaper som hadde helgefri til å jobbe overtid.

Les flere nyheter