Meny

- Jeg ble lurt av Veidekke

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stua til Hans Pettersen og familien var i ferd med å synke og det regnet inn. Veidekke ga tilbud på utbedringsjobben, men nektet senere å utføre arbeidet.

Hans Pettersen har stevnet entreprenørselskapet Veidekke for retten, og i neste uke møtes partene i Oslo tingrett. Da vil Pettersen kreve nær 400.000 kroner i erstatning fra Veidekke.

Han mener Veidekke lurte ham ved å gi et for lavt tilbud på å fikse stua. Pettersen inngikk dermed et forlik i retten med forsikringsselskapet til selgeren av huset. Han mener det kostet ham dyrt.

Da Hans Pettersen og samboeren ventet barn i 2006 bestemte de seg for å selge leiligheten på Vålerenga. På Teisen fant de drømmehuset til 4,5 millioner kroner.

- Det var perfekt. Det var nytt tilbygg, nytt røropplegg og alt virket tipptopp. Det var her vi hadde lyst til å bo. Det gjorde at vi turte å strekke oss langt og lånte alt vi kunne av banken, sier Pettersen.

Regnet inn i stua

Etter få måneder oppdaget familien at noe var alvorlig galt.

- Vi merket at det ble skjevere og skjevere både i stua og inngangspartiet. Vi skjønte at bygget begynte å synke ned i bakken.

Se også video: - Dette er lureri

En dag da familien satt og spiste middag begynte det å renne vann inn langs sprekker i taket.

- Vi kunne ikke reise bort når det regnet fordi vi måtte være her og tørke opp så gulvet ikke skulle ta skade. Det var fortvilende, sier Pettersen.

HUSET SANK: Da tilbygget begynte å synke oppsto det glipper i taket. Foto: PrivatHUSET SANK: Da tilbygget begynte å synke oppsto det glipper i taket. Foto: Privat

Fire centimeter helling

På det verste var det fire centimeter helling fra vegg til vegg. Datteren Elise, som nå er blitt fem år, har bodd på en byggeplass hele livet.

Setningsskadene var nemlig bare én av mange feil på huset. Pettersen oppdaget blant annet feil på takkonstruksjonen, alle baderommene manglet membran, de påståtte nye rørene var egentlig fra 1950-tallet.

Pettersen kontaktet selgers forsikringsselskap, Anticimex. Men selskapet ville ikke utbetale i nærheten av de 2,3 millionene som Pettersen krevde, og saken gikk derfor til retten.

En viktig del av utbedringsarbeidet gjaldt å rette opp den skeive stuen, som både byggskaderådgivningsselskapet OPAK og Din Byggemester priset til over en halv million kroner.

Veidekke ville ikke ta jobben

Få dager før rettssaken skulle starte kunne imidlertid forsikringsselskapet presentere et tilbud fra Veidekke.

- Veidekke er jo kjent som en seriøs aktør, så jeg tenkte at det var kjempebra. Men da jeg så tilbudet ble jeg helt satt ut og visste ikke hva jeg skulle tro.

REGN I STUA: Slik så det ut hos familien Pettersen i 2007. Foto: PrivatREGN I STUA: Slik så det ut hos familien Pettersen i 2007. Foto: Privat

Ifølge tilbudet til Veidekke kunne de nemlig fikse tilbygget for rundt en fjerdedel av prisen de andre håndverkerne skulle ha.

- Det ble et trumfkort for motparten i retten og jeg slo meg til ro med at setningsskadene ville bli utbedret til den prisen.

Pettersen inngikk dermed et forlik med forsikringsselskapet. Men da Pettersen noen måneder senere kontaktet Veidekke for å få utført jobben, fikk han til svar at det ikke kom til å skje.

- Hele tilbudet fremstår som arrangert. Det var et proforma-tilbud skreddersydd for Anticimex. Hvorfor gi et tilbud de ikke var tenkt til å utføre?, spør Pettersen.

Fikset huset på dugnad

Siden familien ikke hadde råd til å leie inn andre fagfolk til å gjøre jobben, har Pettersen drevet storstilt dugnad med hjelp fra nevenyttige kamerater, flere av dem ingeniører. Taket ble midlertidig lappet sammen, og i sommer ble grunnen gravd opp og huset jekket opp.

STOR JOBB: - Jeg er i evig gjeld til gode kamerater, sier Hans Pettersen etter dugnadsinnsatsen med å stabilisere tilbygget til stua. Foto: PrivatSTOR JOBB: - Jeg er i evig gjeld til gode kamerater, sier Hans Pettersen etter dugnadsinnsatsen med å stabilisere tilbygget til stua. Foto: Privat

Alt arbeidet med huset og tvistesaken tok på Pettersen, som fikk psykiske problemer og ble sykmeldt.

- Jeg møtte veggen og gikk helt tom for krefter. Derfor tok det lang tid før jeg orket å se på papirene. Jeg ble kvalm av hele opplegget.

Nå ønsker han å stille Veidekke til ansvar.

- Jeg føler at de har lurt meg. Selv om arbeidet er utført på dugnad har det kostet meg minst tre ganger så mye som Veidekkes tilbud var på.

Avviser alt ansvar

Veidekke mener derimot at Pettersens krav er grunnløst.

- Hele saken faller på sin egen urimelighet, sier Veidekkes advokat Ole Christian Hyggen.

Han mener det ikke finnes holdepunkter for å si at tilbudet fra Veidekke var arrangert for at forsikringsselskapet skulle slippe billigere unna. Han sier det aldri har eksistert noe samarbeid mellom Veidekke og Anticimex, og at Veidekke ikke betalte Anticimex noe honorar.

- Tilbudet var reelt, og hadde forsikringsselskapet bestilt jobben, så hadde den blitt utført. Men Veidekke gjør ikke den type jobber for privatpersoner.

HUSET I DAG: Hans Pettersen er letter over at tilbygget er stabilisert, men mye arbeid gjenstår. Nå krever han mellomlegget fra Din Byggmesters og Veidekkes tilbud i erstatning fra Veidekke. Veidekke avviser kravet. Foto: Målfrid BordvikHUSET I DAG: Hans Pettersen er letter over at tilbygget er stabilisert, men mye arbeid gjenstår. Nå krever han mellomlegget fra Din Byggmesters og Veidekkes tilbud i erstatning fra Veidekke. Veidekke avviser kravet. Foto: Målfrid Bordvik

Veidekke brukte underleverandøren Rærlingen Bygg for å prise tilbudet.

- Hvis det var arrangert, hvorfor skulle vi gjøre det? Da kunne vi like gjerne satt en pris på det selv. Slik opererer selvfølgelig ikke Veidekke, sier advokaten.

Han sier Veidekke ikke kjente til rettssaken mellom Pettersen og Anticimex.

- At pristilbudet skulle brukes i en rettssak hadde ikke vi noe med, og er ikke noe Veidekke har ansvar for.

På spørsmål om hvorfor Veidekkes pristilbud var så lavt viser advokaten til at tilbudet fra Din Byggmester inkluderte et større arbeidsomfang. Pettersens advokat, Henning Brath, mener argumentet ikke holder fordi jobben som skulle gjøres var den samme.

I et møte i sommer ble Pettersen tilbudt 50.000 kroner fra Veidekke for å unngå at saken havnet i retten.

- Hvorfor gjorde dere det?

- I utgangspunktet hadde vi ikke tenkt å tilby noe som helst, men siden han var så tydelig på at han ville gå videre med dette, er det helt vanlig at man tilbyr et forlik for å få saken ut av verden. Det innebar selvfølgelig ingen erkjennelse av at vi har gjort noe galt, sier Hyggen.

Om en måneds tid faller dom i saken.

HAGEN FØR OG ETTER: Den store hagen til familien Pettersen ble fylt med jord som ble gravd ut fra kjelleren. Plenen er nå gjort om til terrasser for å slippe kostnaden med å frakte bort all jorden. Foto: Privat HAGEN FØR OG ETTER: Den store hagen til familien Pettersen ble fylt med jord som ble gravd ut fra kjelleren. Plenen er nå gjort om til terrasser for å slippe kostnaden med å frakte bort all jorden. Foto: Privat

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:43 SAS-meklingen fortsetter på overtid01:33 Putin takket ja til å komme på gjenvisitt til Nord-Korea01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 – Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 Haltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07 Bjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner
Siste nytt
01:43NorgeSAS-meklingen fortsetter på overtid01:33VerdenPutin takket ja til å komme på gjenvisitt til Nord-Korea01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31VerdenAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21Verden– Kan nærme seg i jakten på styrtet F-3521:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:14ReisenyheterSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55ReisenyheterSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38PolitikkHaltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21ReisenyheterSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PrivatøkonomiEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43TeknologiAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenRussland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07SportBjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner
Populært