- Jeg ble lurt av Veidekke

Stua til Hans Pettersen og familien var i ferd med å synke og det regnet inn. Veidekke ga tilbud på utbedringsjobben, men nektet senere å utføre arbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans Pettersen har stevnet entreprenørselskapet Veidekke for retten, og i neste uke møtes partene i Oslo tingrett. Da vil Pettersen kreve nær 400.000 kroner i erstatning fra Veidekke.

Han mener Veidekke lurte ham ved å gi et for lavt tilbud på å fikse stua. Pettersen inngikk dermed et forlik i retten med forsikringsselskapet til selgeren av huset. Han mener det kostet ham dyrt.

Da Hans Pettersen og samboeren ventet barn i 2006 bestemte de seg for å selge leiligheten på Vålerenga. På Teisen fant de drømmehuset til 4,5 millioner kroner.

- Det var perfekt. Det var nytt tilbygg, nytt røropplegg og alt virket tipptopp. Det var her vi hadde lyst til å bo. Det gjorde at vi turte å strekke oss langt og lånte alt vi kunne av banken, sier Pettersen.

Regnet inn i stua

Etter få måneder oppdaget familien at noe var alvorlig galt.

- Vi merket at det ble skjevere og skjevere både i stua og inngangspartiet. Vi skjønte at bygget begynte å synke ned i bakken.

Se også video: - Dette er lureri

En dag da familien satt og spiste middag begynte det å renne vann inn langs sprekker i taket.

- Vi kunne ikke reise bort når det regnet fordi vi måtte være her og tørke opp så gulvet ikke skulle ta skade. Det var fortvilende, sier Pettersen.

HUSET SANK: Da tilbygget begynte å synke oppsto det glipper i taket. Foto: PrivatHUSET SANK: Da tilbygget begynte å synke oppsto det glipper i taket. Foto: Privat

Fire centimeter helling

På det verste var det fire centimeter helling fra vegg til vegg. Datteren Elise, som nå er blitt fem år, har bodd på en byggeplass hele livet.

Setningsskadene var nemlig bare én av mange feil på huset. Pettersen oppdaget blant annet feil på takkonstruksjonen, alle baderommene manglet membran, de påståtte nye rørene var egentlig fra 1950-tallet.

Pettersen kontaktet selgers forsikringsselskap, Anticimex. Men selskapet ville ikke utbetale i nærheten av de 2,3 millionene som Pettersen krevde, og saken gikk derfor til retten.

En viktig del av utbedringsarbeidet gjaldt å rette opp den skeive stuen, som både byggskaderådgivningsselskapet OPAK og Din Byggemester priset til over en halv million kroner.

Veidekke ville ikke ta jobben

Få dager før rettssaken skulle starte kunne imidlertid forsikringsselskapet presentere et tilbud fra Veidekke.

- Veidekke er jo kjent som en seriøs aktør, så jeg tenkte at det var kjempebra. Men da jeg så tilbudet ble jeg helt satt ut og visste ikke hva jeg skulle tro.

REGN I STUA: Slik så det ut hos familien Pettersen i 2007. Foto: PrivatREGN I STUA: Slik så det ut hos familien Pettersen i 2007. Foto: Privat

Ifølge tilbudet til Veidekke kunne de nemlig fikse tilbygget for rundt en fjerdedel av prisen de andre håndverkerne skulle ha.

- Det ble et trumfkort for motparten i retten og jeg slo meg til ro med at setningsskadene ville bli utbedret til den prisen.

Pettersen inngikk dermed et forlik med forsikringsselskapet. Men da Pettersen noen måneder senere kontaktet Veidekke for å få utført jobben, fikk han til svar at det ikke kom til å skje.

- Hele tilbudet fremstår som arrangert. Det var et proforma-tilbud skreddersydd for Anticimex. Hvorfor gi et tilbud de ikke var tenkt til å utføre?, spør Pettersen.

Fikset huset på dugnad

Siden familien ikke hadde råd til å leie inn andre fagfolk til å gjøre jobben, har Pettersen drevet storstilt dugnad med hjelp fra nevenyttige kamerater, flere av dem ingeniører. Taket ble midlertidig lappet sammen, og i sommer ble grunnen gravd opp og huset jekket opp.

STOR JOBB: - Jeg er i evig gjeld til gode kamerater, sier Hans Pettersen etter dugnadsinnsatsen med å stabilisere tilbygget til stua. Foto: PrivatSTOR JOBB: - Jeg er i evig gjeld til gode kamerater, sier Hans Pettersen etter dugnadsinnsatsen med å stabilisere tilbygget til stua. Foto: Privat

Alt arbeidet med huset og tvistesaken tok på Pettersen, som fikk psykiske problemer og ble sykmeldt.

- Jeg møtte veggen og gikk helt tom for krefter. Derfor tok det lang tid før jeg orket å se på papirene. Jeg ble kvalm av hele opplegget.

Nå ønsker han å stille Veidekke til ansvar.

- Jeg føler at de har lurt meg. Selv om arbeidet er utført på dugnad har det kostet meg minst tre ganger så mye som Veidekkes tilbud var på.

Avviser alt ansvar

Veidekke mener derimot at Pettersens krav er grunnløst.

- Hele saken faller på sin egen urimelighet, sier Veidekkes advokat Ole Christian Hyggen.

Han mener det ikke finnes holdepunkter for å si at tilbudet fra Veidekke var arrangert for at forsikringsselskapet skulle slippe billigere unna. Han sier det aldri har eksistert noe samarbeid mellom Veidekke og Anticimex, og at Veidekke ikke betalte Anticimex noe honorar.

- Tilbudet var reelt, og hadde forsikringsselskapet bestilt jobben, så hadde den blitt utført. Men Veidekke gjør ikke den type jobber for privatpersoner.

HUSET I DAG: Hans Pettersen er letter over at tilbygget er stabilisert, men mye arbeid gjenstår. Nå krever han mellomlegget fra Din Byggmesters og Veidekkes tilbud i erstatning fra Veidekke. Veidekke avviser kravet. Foto: Målfrid BordvikHUSET I DAG: Hans Pettersen er letter over at tilbygget er stabilisert, men mye arbeid gjenstår. Nå krever han mellomlegget fra Din Byggmesters og Veidekkes tilbud i erstatning fra Veidekke. Veidekke avviser kravet. Foto: Målfrid Bordvik

Veidekke brukte underleverandøren Rærlingen Bygg for å prise tilbudet.

- Hvis det var arrangert, hvorfor skulle vi gjøre det? Da kunne vi like gjerne satt en pris på det selv. Slik opererer selvfølgelig ikke Veidekke, sier advokaten.

Han sier Veidekke ikke kjente til rettssaken mellom Pettersen og Anticimex.

- At pristilbudet skulle brukes i en rettssak hadde ikke vi noe med, og er ikke noe Veidekke har ansvar for.

På spørsmål om hvorfor Veidekkes pristilbud var så lavt viser advokaten til at tilbudet fra Din Byggmester inkluderte et større arbeidsomfang. Pettersens advokat, Henning Brath, mener argumentet ikke holder fordi jobben som skulle gjøres var den samme.

I et møte i sommer ble Pettersen tilbudt 50.000 kroner fra Veidekke for å unngå at saken havnet i retten.

- Hvorfor gjorde dere det?

- I utgangspunktet hadde vi ikke tenkt å tilby noe som helst, men siden han var så tydelig på at han ville gå videre med dette, er det helt vanlig at man tilbyr et forlik for å få saken ut av verden. Det innebar selvfølgelig ingen erkjennelse av at vi har gjort noe galt, sier Hyggen.

Om en måneds tid faller dom i saken.

HAGEN FØR OG ETTER: Den store hagen til familien Pettersen ble fylt med jord som ble gravd ut fra kjelleren. Plenen er nå gjort om til terrasser for å slippe kostnaden med å frakte bort all jorden. Foto: Privat HAGEN FØR OG ETTER: Den store hagen til familien Pettersen ble fylt med jord som ble gravd ut fra kjelleren. Plenen er nå gjort om til terrasser for å slippe kostnaden med å frakte bort all jorden. Foto: Privat

Personvernpolicy