Solsystemet kan ha hatt en ekstra planet

En kunstner har sett for seg hvordan en planet som ble kastet ut av solsystemet kan ha sett ut. Illustrasjon: Southwest Research Institute
En kunstner har sett for seg hvordan en planet som ble kastet ut av solsystemet kan ha sett ut. Illustrasjon: Southwest Research Institute

I vårt eget solsystem kan det en gang ha vært en ekstra kjempeplanet, kanskje to.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den eller disse ville trolig vært i slekt med Jupiter, Saturn, Neptun og Uranus, melder Livescience.com

Datamodeller som simulerer dannelsen av vårt solsystem tyder på at planetenes gravitasjon en gang slang hverandre omkring i rommet, og at de først falt til ro i sine nåværende baner i løpet av flere milliarder år.

Ti ganger mer sannsynlig

Planetforskeren David Nesvorny ved Southwest Research Institute i Colorado i USA har gjennomført mer enn 6000 simuleringer av denne prosessen. Hans funn viser at et solsystem som begynte med kun fire kjempeplaneter bare har en 2,5 prosent sannsynlighet til å føre til banene planetene har i dag. Slike systemer ville være for voldsomme i «sin ungdom» til å ende opp som vårt solsystem.

Les også: Planet av diamant

En modell som på sin side har ti ganger mer sannsynlighet for å lede til dagens solsystem begynner med fem giganter, blant disse en tapt verden som kan sammenlignes med Uranus og Neptun i masse. Denne planeten kan ha vært en «isgigant» som Uranus og Neptun, forklarer Nesvorny til Livescience.com.

Slengt ut av solsystemet

Ekspertene antar at dersom det fantes en slik planet kan et møte med Jupiters gravitasjon ha slynget den ut av solsystemet for omkring fire milliarder år siden.

Det har blitt påvist et stort antall planeter som driver fritt omkring i rommet. Så det at planeter kastes ut av solsystem kan være et vanlig fenomen, mener Nesvorny.

Se også: Dette endrer alt

- Dette er bare en begynnesle, sier Nesvorny til Livescience.com.

- Jeg må jobbe mye mer for å se om det faktisk fantes en femte planet. Jeg er ikke helt overbevist selv.

Nesvorny har laget videoen nedenfor, som viser hvordan den hypotetiske planeten kan ha forlatt vårt solsystem:

Personvernpolicy