ABC Nyheter avdekker:

Breivik hadde to dødslister

Utøya fotografert på lang avstand fredag 22. juli. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .
Utøya fotografert på lang avstand fredag 22. juli. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .

Massemorderen hadde satt opp en A- og B-liste over dem han helst ville drepe. Planen var å halshugge en av dem på Utøya, filme det og sende filmene til utvalgte media.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik satte opp dødslister med kjente nordmenn som han definerer som sine politiske motstandere.

På den siktede massemorderens A-liste sto 12 kjente personer, har han forklart til politiet. I tillegg nevner han en B-liste, men uten å opplyse hvor mange som står på den.

To av de på A-lista, Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre, skulle være innledere på AUFs sommerleir på Utøya.

Idè fra al-Quida

I sine forklaringer trekker han frem de to sentrale Arbeiderparti-politikerne samt politisk kommentator i Dagbladet Marthe Michelet som mulige objekter for sin al-Qaida-lignende drapsplan.

Dagbladets debattansvarlige Marte Michelet var 20. juli på Utøya for å holde et foredrag om rasisme og islamofobi.

Gjerningsmannens hadde planer om å halshugge en av dem, filme dette og sende filmen til 20 sentrale medier. Han droppet planen om å filme på grunn av tekniske vanskeligheter, men hadde klar en «dom» som hadde tenkt å fremsi.

Les også: Breiviks alternative terrormål

I sin plan så han for seg at sikkerhetsfolkene først skulle drepes, så skulle offeret påsettes plaststrips og knele foran ham mens han utførte sin bestialske gjerning.

ABC Nyheter kjenner til at Breivik var i besittelse av to plast-strips - som kan brukes som håndjern - da han ble pågrepet.

Hans forklaring på dette er at han «ikke deltar i en popularitetskonkurranse og heller ikke ønsker å bli valgt inn i Stortinget».

- Høres sykt

Breivik skal selv ha innrømmet at planen høres syk ut. For å «forklare» ideen viser han til at halshugging med giljotin ble brukt som henrettelsesmetode i Frankrike fram til 1960-tallet. Han skal også ha kalt halshugging «en tradisjonsrik» metode som har vært i bruk i Norge.

- Å halshugge en person på denne måten er ikke praktisk, men psykologisk krigsføring, skal massemorderen ha forklart.

Les også: - VG-oppslag er uheldig

Ville inngi frykt

Kilder opplyser til ABC Nyheter at Breivik ikke ser på det som noe negativt at lignende henrettelser har vært utført av jihadister - den samme gruppen som han hevder å være motstander av.

Les også: Breivik mislyktes med bomben mot høyblokka

I tillegg henviser han til fimen «Braveheart» som et eksempel på hvordan halshugging kan brukes til å inngi frykt.

Psykologisk krigføring

Mannen som tok livet av 77 mennesker den 22. juli beskriver selv den planlagte halshuggingen som barbarisk, men at det er «en effektiv metode i psykologisk krigføring for å presse frem politiske endringer eller at fienden skal overgi seg».

Som i rettsmøtet mandag refererer han til «multikulturialismen og dekonstruksjonen av kristendommen». I tillegg er motstanden mot det han definerer som marxisme en rød tråd i de begrunnelsene han legger frem for sin avhørere.

Samboer overlevde Utøya

Dagbladets politiske kommentator og debattansvarlig Marte Michelet ble allerede dagen etter massakren på Utøya orientert om at også hun kunne være et potensielt mål for terroristen Breivik. På den tiden var hun høygravid.

Da hadde hun nettopp selv opplevd gleden midt i den nasjonale tragedien - hennes samboer Ali Esbati (34) hadde overlevd massakren på Utøya.

- Breivik møtte ikke Michelet på Utøya, men sto i stedet ansikt til ansikt med hennes samboer Ali Esbati (34) 22. juli. Under svært dramatiske omstendigheter overlevde han massakren, mens folk døde rundt ham, skriver Dagbladet.no.

Nå feirer de livet sammen med sin seks uker gamle datter. Alt kunne sett helt annerledes ut for familien.

- I stedet sitter jeg her med et vakkert barn og er sykt lykelig over at Ali overlevde. Nå forstår jeg at det kunne vært Ali som satt her og hadde mistet både barn og samboer, sier Michelet til sin egen avis.

Ville fjerne fluktbåter

Anders Behring Breivik skal også ha planlagt å fjerne båtene som ungdommene på Utøya kunne flykte i.

Breivik skal ifølge VG ha sagt i avhørene at det var en essensiell del av strategien at det var så lang avstand fra Utøya til land. Han forklarer også at om det var mange båter i havna på aksjonsdagen, så kunne han bruke en leiebåt, kutte fortøyningene og dra de andre båtene ut på sjøen slik at det ikke ble noen evakueringsmulighet, skriver VG lørdag.

Les flere nyheter

Personvernpolicy