Nytt svensk parti vil utrydde ulven

Det nystiftede svenske partiet Naturdemokratene har kun én kampsak: å bli kvitt all ulv på svensk område. Arkivfoto: Scanpix.
Det nystiftede svenske partiet Naturdemokratene har kun én kampsak: å bli kvitt all ulv på svensk område. Arkivfoto: Scanpix.

Svenskene får et nytt parti med en eneste sak på programmet: At ulven skal utryddes i Sverige. Naturdemokratene, som ulvefiendene kaller seg, håper å komme inn i Riksdagen i Stockholm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten mellom tilhengere og motstandere av at Sverige skal ha en ulvestamme, har vært langvarig og opphisset. Naturdemokratenes leder, jegeren Marcus Werjefeldt, sier til nyhetsbyrået TT at partiet «ikke vil utrydde ulven, vi vil bare ikke ha den i Sverige».

En av ulvemotstanderne, Gunilla Grönvall, gikk lenger og benektet i et intervju med avisen Dagens Nyheter fredag at partiet vil bli kvitt all ulv på svensk område.

– Vi har en nullvisjon for tettbygde strøk på landsbygda, forklarte hun.

– Å gå inn for å skyte alle ulver ville jo være bestialsk, sa hun videre.

– Men om fem år kan vi ha så mange ulver i Sverige at ikke en kjeft vil bo på bygda, tilføyde Grönvall, som mener det offisielle anslaget over tallet på ulver i Sverige er altfor lavt.

Ifølge statens tall lever det i dag rundt 200 ulver i landet, mens Naturdemokratene tror det i virkeligheten fins rundt 500, og at stammen vil vokse med 200 til 300 dyr per år. EU har pålagt svenskene å slutte å gi tillatelser til felling av ulv, så lenge dyrene ikke har gjort skade.

Les flere nyheter

Personvernpolicy