Fant gift i norsk oppdrettslaks

En svensk miljøorganisasjon hevder å ha funnet store mengder bromerte flammehemmere i norsk oppdrettslaks (arkivfoto: Scanpix).
En svensk miljøorganisasjon hevder å ha funnet store mengder bromerte flammehemmere i norsk oppdrettslaks (arkivfoto: Scanpix).

Svensk miljøorganisasjon hevder å ha funnet store mengder bromerte flammehemmere i norsk oppdrettslaks. Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning mener derimot at norsk oppdrettsfisk er trygg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske Naturskyddsföreningen står bak en undersøkelse basert på stikkprøver fra tolv vanlige matfisker fra ni ulike land.

I svensk sild, sei og norsk oppdrettslaks fant rester av bromerte flammehemmere, som er en betegnelse på ulike stoffer som tilsettes ulike produkter for å gjøre dem mindre brennbare. Disse stoffene ble funnet i mengder som langt overgikk anbefalte grenseverdiene.

- Vi fant et høyt innhold av flammehemmere i den norske laksen, over det dobbelte av EUs anbefalte grenseverdi, sier Ulrika Dahl, avdelingssjef i Naturskyddsföreningen, til ABC Nyheter.

Ifølge Klima- og forurensingsdirektoratet kan bromerte flammehemmere gi leverskade, og noen kan være hormonforstyrrende, fruktbarhetsreduserende, fosterskadelige og kan gi skader på nervesystemet.

Dahl sier organisasjonen har ønsket å undersøke vanlige matfisker som spises av forbrukere i Sverige. Den norske oppdrettslaksen kommer fra Nord-Norge og er kjøpt via en grossist.

- Norsk laks er noe vi spiser mye av, så dette ser vi alvorlig på, sier hun.

Vil ha mer forskning

Samtidig understreker Dahl at deres rapport kun er basert på stikkprøver.

- Vi er en miljøorganisasjon, ikke en forskningsinstitusjon. Vi kan vise fram dette, men det trengs mer forskning. Nå håper vi at den norske regjeringen vil se nærmere på dette for å undersøke om det stemmer, sier hun.

Studien bygger på stikkprøver av matfisk fra Sve­rige, Norge, Kenya, Uganda, Sør-Afrika, Malaysia, Filippinerna, Ecuador och Honduras. Naturskyddsföreningen har blant annet funnet rester av kvikksølv, insektsgiften DDT, tungmetallet kad­mium og fluormiljøgiften PFOS.

- Det handler om vanlige fisker som hadde havnet på matbordet dersom de ikke hadde havnet i en kjemilab i stedet. Det føles ikke bra i det hele tatt. Sånne fisker ville jeg aldri servert til barn, sier Ulrika Dahl.

Cocktaileffekt

- Når vi finner fisk som nesten er flammesikre er det ille nok. Bildet blir verre når man legger til cocktaileffekter i samspillet mellom våre resultater og miljøgifter fra annen mat og produkter i våre hjem. For å gjøre hverdagen mindre giftig trengs det nå en skarp lovgivning og bedre informasjon til forbrukerne, mener organisasjonens leder Mikael Karlsson.

Karlsson svarer nei på spørsmål om man bør slutte å spise fisk.

– Men myndighetene må få bedre oversikt over forekomsten av gifter og utvikle anbefalninger for det i maten, sier han til Aftonbladet.

Les også: Varmere hav dreper matlysta til laksen

Mener norsk fisk er trygg

Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) kartlegger årlig på vegne av Mattilsynet innholdet av ulovlige legemidler, lovlig brukte veterinære legemidler og andre fremmedstoffer i norsk oppdrettsfisk. Det er lite fremmedstoffer i norsk oppdrettsfisk. Rester av medisiner, uønskede mikroorganismer, tungmetaller og andre miljøgifter finnes bare i svært lave konsentrasjoner, konkluderte instituttet i rapporten for 2010, som ble lagt frem i begynnelsen av denne måneden.

Rapporten for 2010 bygger på analyser av cirka 90 stoffer. Antallet fisk som ble analysert varierte fra 45 til 1585, avhengig av stoff. Naturskyddsföreningen har på sin side tatt stikkprøver fra tolv vanlige matfisker.

- Tolv prøver fra ni land høres ut som et ganske tynt grunnlag, sier kommunikasjonsdirektør Are Kvikstad i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening. Han ønsker ikke å kommentere Naturskyddsföreningens utspill ytterligere, men henviser til Mattilsynets rapport.

Les flere nyheter

Personvernpolicy