Meny

Breiviks alternative terrormål

Blitzhuset i Oslo skal ha vært et av bombemålene Anders Behring Breivik vurderte. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik har i avhørt fortalt at han blant annet vurderte angrep på journalister, partihovedkvarterer, Slottet og atomreaktoren på Kjeller.
Breiviks alternative terrormål
Anders Behring Breivik skal ha planlagt flere andre bombemål i tillegg til Regjeringskvartalet og Utøya. Det skal dreie seg om 30 mål i Norge. Her er noen av dem:


* Aps hovedkontor

* SVs hovedkontor

* Blitzhuset

* Dagsavisens kontorer

* NRK

* En oljeplattform

* Atomreaktoren på Kjeller

* Det kongelige slott

* Journalistkonferansen SKUP

(Kilder: Dagbladet, VG Nett)

(©NTB)

Ifølge innholdet i avhørene av terrorsiktede Anders Behring Breivik som Dagbladet omtaler, skal han ha vurdert rundt 30 ulike terrormål i Norge og ti i utlandet.

En av hovedplanene til Breivik skal ha vært å utløse én bilbombe ved SVs hovedkontor, én ved Blitzhuset i Pilestredet og én ved Dagsavisens kontorer på Hammersborg torg. Han skal ha planlagt å markere bilene med falske PST-kjennemerker laget på sin datamaskin og printet ut i Tsjekkia.

Journalister

Han skal ha også vurdert journalistenes SKUP-konferanse som et mål, og ramme dem han beskrev som «seniorjournalister» som han anser som politiske aktivister. Der skal han ha planlagt å utløse brannalarmen for å få journalistene ut og så utløse en bilbombe på utsiden med klinkekuler for å volde maksimal skade.

NRK-huset på Marienlyst skulle, i stedet for Utøya, ha vært en alternativ «bonusoperasjon» i tillegg til bomben i regjeringskvartalet den 22. juli.

Les også: - VG-oppslag er uheldig

Breivik skal også ha planlagt å kjøre inn en bombebil gjennom inngangen til Arbeiderpartiets hovedkontor, og skal ha målt bredden på inngangsdørene med dette formålet. I tillegg skal en bilbombe ved Slottet og olje- og gassplattformer ha vært vurdert, og senere en aksjon mot atomreaktoren på Kjeller, som neste fase i hans «krig».

Et angrep på en offshoreplattform skal han ha droppet, med begrunnelse i at det oppholder seg for mange sivile og kulturkonservative der.

– Fantasier

Terrorforsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshøyskolen i Sverige tror opplysningene om de alternative målene i virkeligheten er virkelighetsfjerne fantasier.

– For eksempel det med å angripe en oljeplattform på den måten, er ren fantasi. Dette er noe han drømmer om og funderer på i cellen når han har det kjedelig, sier Ranstorp til VG Nett.

Les også: Breivik mislyktes med bomben mot høyblokka

Ranstorp mener at Breivik ønsker å fremstille seg selv som uovervinnelig og avansert.

– Slottet symboliserer Norge, men et angrep på det har ingen ting å gjøre med hans ideologi, påpeker Ranstorp, som mener at Breivik prøver å manipulere bildet av seg selv.

– Han er en utstudert manipulator, sier Ranstorp.

Les flere nyheter

Populært