Meny

Fortsatt raskere enn lysets hastighet

Lys har en hastighet på rundt 300.000 kilometer i sekundet. Europeiske forskere hevder at denne rekorden er slått av nøytrinoer. Illustrasjonsfoto: REUTERS / Yuriko Nakao / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne ved CERN forbløffet ekspertene da de i september fortalte om målinger av partikler som beveget seg raskere enn lyset. Nå er målingene gjentatt, med samme resultat.

Ingenting kan bevege seg fortere enn lys, hevdet Albert Einstein. Ny forskning tyder på at den geniale vitenskapsmannen tok feil på dette punktet –  for nøytrinoer kan faktisk være raskere enn lyset.

Nøytrinoer er en type elementærpartikler, universets minste byggeklosser, som ikke har noen elektrisk ladning. Eksperimenter skal ha vist at de kan bevege seg med en hastighet som er rundt seks kilometer per sekund raskere enn lysets.

Einstein hevdet i sin berømte relativitetsteori fra 1905 at lyshastigheten på rundt 300.000 kilometer i sekundet ikke kan overskrides. Men europeiske forskere hevdet fredag at denne rekorden er slått av nøytrinoene.

Les også: Kan ha slått hull på relativitetsteorien

Det skal ha skjedd da nøytrinostråler ble sendt fra den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning CERNs laboratorium ved Genève i Sveits til det underjordiske Gran Sasso-laboratoriet utenfor Roma. Eksperimentet pågikk i mer enn tre år.

De første resultatene av eksperimentet ble offentliggjort i september og møtte vantro blant eksperter både i Europa og i USA. Men nå er forsøkene gjentatt, og de nye resultatene ser ut til å bekrefte de gamle, sier forskerne.

Les flere nyheter

Populært