Etter oss kommer syndefloden...

Nordmenn kaster 278.000 tonn spiselig mat hvert år. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Nordmenn kaster 278.000 tonn spiselig mat hvert år. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

... sa Ludvig 15. Og håpet det ville holde i hans tid. Hva da? Overfloden, det kriminelle sløseriet! Kongen og hans adelige overklasse ante at deres utsvevende, luksuriøse levesett måtte ta en slutt før eller siden. Det tok da heller ikke mange år før syndfloden kom i form av den franske revolusjon i 1789.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) kaster norske husholdninger minst 278.000 tonn fullt spiselig mat hvert år. I tillegg fyller matbutikkene sine søppelcontainere med 50.000 tonn brukbar mat. Tilsammen 330.000 tonn!

For bedre å kunne belyse galskapen, inviterer jeg til et lite regnestykke: Det er 1000 kilo i ett tonn. Da får vi 330.000.000 kilo, det vil si 330 millioner kilo. Nå kan det være spennende å se hvor stor søppelcontainer vi trenger for å få plass til all denne maten.

Først må vi bestemme hvor mye plass tar ett kilo mat. Noe mat er tyngre enn vann og vil synke, mens annen mat vil flyte. Vi setter derfor egenvekten til et gjennomsnitt lik vann. Det betyr at 1 liter mat veier 1 kilo. En liter er det samme som en kubikkdesimeter. Vi har 330 millioner slike. Siden det går 1000 kubikkdesimeter i en kubikkmeter, vil 330.000 tonn kreve et volum på 330.000 kubikkmeter.

Greit?

Nei, det er ikke helt greit, i alle fall ikke for meg. Jeg må se for meg denne mengden i virkeligheten. Derfor tømmer jeg maten ut på Ullevål stadion:

Fotballbanen på Ullevål stadion har et areal på 7000 kvadratmeter.

For å beskytte publikum må vi sette opp et gjerde langs banen. Hvor høyt? Vi vet at volum er det samme som å gange grunnflata med høyden. Ok, men da finner vi høyden ved å dele volumet på grunnflata. Det gjør vi:

330.000 : 7000 = 47. Jøss. Vi må altså sette opp et 47 meter høyt gjerde rundt vår nasjonale stadion, tilsvarende høyden på ei boligblokk med 14 etasjer. En kjempecontainer med spiselig mat! Mat som fem millioner mennesker kaster hvert år.

Som kjent øker lønninger og kjøpekraft jevnt og trutt. Det gjør også omsetningen av varer og tjenester, og med det berget av avfall. Sett med en økonoms øyne er det bra. Norges bruttonasjonalprodukt, BNP, øker for hvert år. Norge er i vekst med en sunn økonomi...

Som mennesker er vi utstyrt med evne til å gjøre en kvalitetsvurdering av kvantiteten. Det vil si vår moral og samvittighet kan veilede oss når det gjelder hva som er bra og ikke bra, hva vi kan godta og ikke godta. Kjempecontaineren med matavfall på Ullevål stadion gjøres nok også til gjenstand for en slik vurdering, men...

Men fører det fram til noen reaksjon, til noen form for handling? Eller blir det bare som et lite sukk i vinden, trygt plassert i vår hellige, alminnelige likegyldighet?

Det ser slik ut. Da er det bare å håpe at syndfloden ikke kommer i vår tid, i min levetid.

For skulle så skje, vil det sannsynligvis ikke være plass til oss allikevel, ombord i Nohas ark...

http://kjellshvamenerua.blogspot.com

Personvernpolicy