Ulsrud skole får kritikk etter bønne-nekt

KrFU og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn reagerer på at elevene på Ulsrud videregående skole på Bøler i Oslo må be på parkeringsplassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledelsen på Ulsrud videregående skole mener bønn kan oppleves ekskluderende for de andre elevene, melder NRK. Derfor nekter de muslimske elever å be på skolens område. Dette har sendt elevene ut på skolens parkeringsplass.

– Vi kommer til å be ute selv om det kommer snø, sier to av de muslimske elevene til NRK.

– Gi rektoren voksenopplæring

Elevene får støtte av lederen av Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU), Elisabeth Løland.

– Jeg har til gode å møte noen som blir plaget av at andre ber i et annet rom. Når norske fengsler får dette til, burde det heller ikke være noe problem å få til det samme i osloskolen, sier Løland, som foreslår at rektoren sendes på voksenopplæring.

– Forskjellsbehandling

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) mener skolen forskjellsbehandler elevene, og påpeker den lange norske tradisjonen om å legge til rette for at kristne skolelag skal få mulighet til andakt og bønn.

Se også: Kaster stein på djevelen

– De muslimske elevene ved Ulsrud videregående skole ber om likebehandling, ikke særbehandling, sier Tørnby, og legger til at han er overrasket over holdningen til Oslos skolebyråd Torger Ødegaard (H) og til rektoren ved Ulsrud videregående skole.

Ikke lovfestet

Fredag formiddag uttalte Ødegaard til NRK at det ikke er naturlig at osloskolen legger til rette for et bønnerom eller stillerom.

– Skolen er ingen religiøs institusjon. Skolen er en kunnskapsinstitusjon, sa han.

Les også: Frankrike forbyr gatebønn

Utdanningsetaten i Oslo kommune skriver i en e-post til NRK at ingen har lovfestet rett til religionsutøvelse i arbeidstiden, og at det er opp til den enkelte skole å vurdere tilrettelegging for dette.

Les flere nyheter

Personvernpolicy