Titusener på gatene i Kairo

Over 50.000 mennesker strømmet fredag til Tahrir-plassen i Kairo for å protestere mot den midlertidige militærstyret i Egypt. Demonstrantene krever snarlig nyvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrasjonen ble organisert av Det muslimske brorskap sammen med flere andre grupperinger og organisasjoner som alle krever at militæret må overføre makten til en sivil regjering så fort som mulig.

Se video fra Tahrir-plassen her

– Folk vil ha en tidsplan for maktoverføring, sto det på et stort banner som hang over torget.

– De som styrer over oss, tror kanskje at vi kommer til å glemme vår sak etter hvert som tiden går. De tar grundig feil, sa imam Mazhar Shahin i en preken til folkemassen.

– Egypt er islamistisk

Det muslimske brorskap var forbudt under Hosni Mubaraks styre. Men i valget på ny nasjonalforsamling, som holdes 28. november, kan brorskapet gjennom sitt politiske parti Frihet- og rettferdighetspartiet bli det største partiet.

– Til dem som frykter islamistiske bevegelser i Egypt, sier jeg: Ikke vær redde for islam i Egypt, sa Shahin videre.

– Egypt er islamistisk, enten dere liker det eller ei. Vi ønsker en sivil demokratisk stat med islamistisk ståsted, sa han.

Harme

Den sittende overgangsregjeringen i Egypt ledes av militæret og kom på plass da president Hosni Mubarak ble kastet fra makten i februar.

Den prøver nå å styrke militærets rolle i grunnloven, noe som har vakt harme og raseri blant mange egyptere.

Etter fredagsbønnen begynte tusenvis av demonstranter å strømme til den berømte plassen i sentrum av Kairo som knyttes sterkt til revolusjonen. Demonstrantene sang religiøse sanger og ropte slagord mot det sittende regimet.

I tillegg til kravet om snarlig maktoverføring til en sivil regjering krevde de også at det må holdes presidentvalg innen april.

Strid om ny grunnlov

Valget på ny nasjonalforsamling 28. november blir det første valget etter revolusjonen, og de nye folkevalgte skal blant annet utarbeide en ny grunnlov.

Men det sittende militærstyret prøver nå å få inn punkter i den nye grunnloven som vil sikre militæret visse garantier, blant annet at styringen av militærbudsjettet skal stå utenfor nasjonalforsamlingens kontroll.

Dette er demonstrantene svært kritiske til.

– Ønsker regjeringen å ydmyke folket? Folket reiste seg mot Mubarak og det vil reise seg mot grunnloven de nå prøver å tvinge på oss, ropte et medlem av den islamistiske gruppen Salafistene via høyttalere til demonstrantene.

Les flere nyheter

Personvernpolicy