VG gjengir Breiviks forklaringer i politiavhør

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var ett av hovedmålene for massakren på Utøya, skal Breivik ifølge VG har forklart i politiavhør. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Utenriksminister Jonas Gahr Støre var ett av hovedmålene for massakren på Utøya, skal Breivik ifølge VG har forklart i politiavhør. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Anders Behring Breiviks hovedmål var utenriksminister Jonas Gahr Støre og Gro Harlem Brundtland. Det framgår av politiavhørene som avisa VG gjengir fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jonas Gahr Støre og Ap-veteran og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland beskriver han ifølge VG som «Kategori A-forrædere».

Også AUF-leder Eskil Pedersen ble vurdert som et mål. Han forteller at Utøya var «plan B».

Les også. Så fort kom vi til Utøya

– Ville filme

Breivik har forklart at han ikke hørte bomben i regjeringskvartalet eksplodere, men at han antar det skyldtes bråk fra kasser som falt ned i bagasjerommet i bilen han kjørte. Han fryktet at bombeaksjonen hadde vært mislykket, men kort tid etter hørte han P4 melde at det hadde vært en eksplosjon i Oslo sentrum.

Breivik har ifølge VG forklart at han planla å filme drapene av dem han omtaler som forræderne, med mobiltelefon. Tanken var å laste videoene opp på internett og sende dem til 20 nyhetsbyråer, men filmplanene ble skrinlagt etter samtaler med ansatte i mobilbutikker.

Breivik skal under et politiavhør ha skrevet ned en tale han hadde planer om å lese opp under likvideringene. Innholdet i talen dreier seg i hovedsak om hans ideologi og organisasjonen Knights Templar.

Breivik har forklart at han under massakren på Utøya lurte på om han ville overleve og vurderte å ta sitt eget liv.

Les også: Mener kommisjonen må rekonstruere 22. juli-utrykning

Vektlegger informasjon

VG bruker elleve sider på å gjengi det den omtaler som sentrale deler av forklaringene. På en hel side forklarer ansvarlig redaktør Torry Pedersen hvorfor avisa har valgt å gjengi noen detaljer og utelate andre. Detaljerte beskrivelser Breivik selv har gitt rundt drapene er utelatt. Det samme er massedrapsmannens egne ord og utlegninger om sine ideologiske synspunkter.

– Det er første gang offentligheten får «høre» Breiviks egen stemme og ordvalg. Disse ordene er ikke fasiten rundt hva som skjedde 22. juli, men er en viktig del av det å få klarhet i det faktiske hendelsesforløpet, skriver Pedersen og understreker at avisas linje er å vektlegge informasjon og dokumentasjon, ikke det spekulative.

Anders Behring Breivik har til nå gjennomført 18 avhør på til sammen 130 timer, skriver avisa.

Les også: Truer med å drepe norske politikere på russisk nettside

Les flere nyheter

Personvernpolicy