- Slik ble dinosaurene utryddet

Vulkanutbrudd i dagens India var kraftige nok til å utslette dinosaurene for 65 millioner år siden, mener forskere ved Princeton University. Så kom en rekke kraftige meteornedslag som gjorde kål på artene som eventuelt hadde overlevd. Illustrasjonsfoto: Scanpix/Reuters.
Vulkanutbrudd i dagens India var kraftige nok til å utslette dinosaurene for 65 millioner år siden, mener forskere ved Princeton University. Så kom en rekke kraftige meteornedslag som gjorde kål på artene som eventuelt hadde overlevd. Illustrasjonsfoto: Scanpix/Reuters.

Kraftige vulkaner og meteornedslag ga dinosaurene nådestøtet, mener forskere ved Princeton University i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dobbel knockout av kosmiske dimensjoner stod trolig bak dinosaurenes massedød ved slutten av krittiden for 65 millioner år siden, melder EurekAlert!

Aviser tidligere teori

Det skriver forskere ved Princeton University i en ny rapport, der de avviser den rådende teorien om at utryddelsen skyldes en enkelt gigantmeteor.

Ved studier av dødt plankton fra en periode på en halv million år har forskerne laget en tidslinje. Her knyttes masseutryddelsen til kraftige utbrudd i Deccanvulkanene i dagens India. Den vulkanske fjellkjeden var en gang tre ganger større enn Frankrike.

Les også: - Jaktet om natten

En annen studie avdekket det som kan ha vært en av en rekke meteornedslag på jorda på samme tid som dinosaurene døde ut. Disse nedslagene kan ha utslettet de få artene som fremdeles levde etter tusenvis av år med vulkansk aktivitet.

Ubeboelig klode

Mens Deccanvulkanene var på sitt mest aktive var jorden nærmest ubeboelig i 500.000 år.

Tidligere har det vært antatt at masseutryddelsen skyldtes et enkelt meteornedslag nær Chicxulub i dagens Mexico. Dette nedslaget er antatt å ha vært to millioner ganger kraftigere enn en hydrogenbombe, og skapte en støv- og gassky som endret klimaet på jorden.

Les også: Farger bevart i fossiler

Princetonprofessor Gerta Keller har lenge fremholdt at neslaget ikke var katastrofalt nok til å forårsake massedøden, men hun mener nå at studiene til gruppen hun leder viser at de kraftigste vulkanutbruddene i India var det.

Les flere nyheter

Personvernpolicy