Forsvaret beklager at kvinnelig soldat måtte bade naken

Forsvarssjef Harald Sunde kaller det totalt uakseptabelt at en kvinnelig soldat under en feltøvelse utenfor Bodø ble tvunget til å kle av seg og bade naken sammen med 30 mannlige soldater mens befalet så på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er via sin talsperson Bent-Ivan Myhre at forsvarssjefen beklager måten den 23 år gamle kvinnelige soldaten ble behandlet på.

– Det er totalt uakseptabelt at noen av våre soldater mot sin vilje skal være tvunget til nakenbading i påsyn av andre. Selv om felthygiene inngår som del av et øvingsopplegg, så skal den personlige integriteten tas hensyn til. I denne saken gikk dette øvingsmomentet langt utover Forsvarets normer, og hva vi står for og det er noe vi beklager, sier oberstløytnant Myhre til Avisa Nordland.

Les også: Kvinnelig soldat måtte bade naken med 30 menn

Myhre opplyser at det ble gjennomført samtaler med soldaten etter hendelsen og at den lokale avdelingen har beklaget episoden. Han sier også at det ble reist personalsak mot ansvarlig befal etter hendelsen. Løytnanten skal ha blitt refset, men har påklaget denne.

– Følte meg misbrukt

– Jeg gråt og følte meg uvel, og jeg hadde store problemer med å se de mannlige befalene som var der i øynene. Jeg følte meg rett og slett misbrukt. Jeg kan ikke anbefale andre jenter å dra i militæret når det er slik, sier 23 år gamle Alice Asplund.

Episoden skjedde under en øvelse på Heggmoen utenfor Bodø i september i år. Om kvelden 21. september fikk soldatene beskjed fra øverste befal på feltøvelsen om at alle sammen skulle bade nakne.

Asplund, som til daglig er hovedtillitsvalgt for soldatene på Reitan, ba om å få ha på seg sports-BH og boksershorts, og sa at hun også kunne gå et annet sted å bade. Begge forslagene ble avvist av løytnanten som ledet øvelsen. Ifølge Aftenposten skal han ikke være tatt ut av tjeneste etter hendelsen.

Anmeldte

– Jeg fikk beskjed om at alle skulle bade nakne, inkludert meg. Jeg sa at han ikke kunne tvinge meg til å bade naken sammen med alle guttene, men da svarte han at det kunne han, sier Asplund, som avtjener sin førstegangstjeneste i Luftforsvaret.

Les også: – Norske soldater var passive da kvinne ble mishandlet

Soldatene som badet nakne måtte også foreta intimvask og vask under armene da de gikk ut i det kalde vannet.

Asplund anmeldte episoden til politiet, som henla saken som intet straffbart forhold.

Nestkommanderende stabssjef ved 132 luftving på Bodø hovedflystasjon, Trond Salthammer, sier til avisen at saken er behandlet som en intern personalsak.

– Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken, da dette kommer inn på vår måte å behandle slike personalsaker på internt. Men det er uheldig at det oppleves krenkende for enkeltpersoner, sier Salthammer.

– Bør slippe

Landstillitsvalgt Simen Jørgensen i Forsvaret sier til NRK at kvinnelige soldater bør få slippe å bade nakne sammen med mannlige soldater.

– Forsvaret har endret seg. Nå har vi et nytt forsvar som benytter seg av begge kjønn til forsvarets beste. Da kan man gjøre små endringer for fortsatt å kunne gjøre det man gjør på øvelser, mener Jørgensen.

Hovedtillitsvalgt for Luftforsvaret, Christian Berlinger, sier til NTB at reglene nå er endret i forhold til praksis og teori.

– Som en naturlig prosess i kjølvannet av denne saken har man sett et behov for å endre på reglene, og man har valgt å endre på prosedyrene, sier Berlinger.

Kristelig Folkepartis Ungdom krever i en pressemelding at løytnanten som var ansvarlig for øvelsen, må gå.

Les flere nyheter

Personvernpolicy