Meny

Stormet parlamentet i Kuwait

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen krever statsminister al-Sabahs avgang etter anklager om korrupsjon.

Demonstranter stormet i går parlamentet i Kuwait med krav om at statsminister Sheikh Nasser Mohammad al-Ahmad al-Sabah går av. Dette skjedde samtidig som parlamentet diskuterte beskyldninger mot statsministeren om korrupsjon, melder al-Jazeera.

Se video: Her stormer de parlamentet

Flere medlemmer av regjeringen har blitt beskyldt for å ha overført penger ulovlig til bankkontoer utenfor landet. Også 16 av landets 50 parlamentarikere er beskyldt for å ha mottatt til sammen 350 millioner dollar i bestikkelser, og opposisjonspolitikere krever at al-Ahman går av. Forrige måned gikk landets utenriksminister av som følge av skandalene.

Banket opp av politi

Tusenvis av opphissede mennesker rev ned portene inn til nasjonalforsamlingen i Kuwait by og stormet selve bygningen. De tok seg fram til plenumssalen, der de ropte ut sine krav og sang den kuwaitiske nasjonalsangen før de dro sin vei. Blant demonstrantene var flere folkevalgte politikere fra opposisjonen.

Den kortvarige okkupasjonen var også en protest mot at kuwaitisk politi angivelig banker opp demonstranter.Politifolk hadde tidligere brukt køller for å forhindre demonstranter i å marsjere mot statsminister Sheikh Nasser Mohammad al-Ahmad al-Sabahs bolig. Minst fem av demonstrantene skal ha blitt skadd etter sammenstøt med politiet.

- Vi har allerede protestert fredelig i gatene, vi vil ikke overlate landet vårt til en gjeng korrupte tyver. Vi krever et tidlig parlamentsvalg, sier det tidligere parlamentsmedlemmet Fahad al-Khanna til al-Jazeera.

Vil slå hard ned på uro

Emiren av Kuwait, Sheikh Sabah al-Ahmad Al-Jaber al-Sabah, gir nasjonalgarden og sikkerhetsstyrkene ordre om å bruke alle nødvendige midler for å opprettholde roen i landet.

Samtidig som den lille ørkenstatens sikkerhetsstyrker har fått utvidede fullmakter, sier en av landets ledende folkevalgte opposisjonspolitikere, Musallam al-Barrak, at protestene vil fortsette dersom ikke myndighetene gir etter for demonstrantenes krav.

– Nå venter vi på at regjeringen går av og nasjonalforsamlingen oppløses, sier Barrak, som selv deltok i protestaksjonen.

– Onsdagens aksjon var bare det første skrittet av mange fram til det skjer. Vi frykter intet annet enn Gud, sier han.

Rikt oljeland

Kuwait har en av verdens høyeste inntekter per hode og den høyeste levestandarden av de arabiske landene. Landet har også verdens femte største oljereserver. Landet er et konstitunelt monarki ledet av emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah.

Stemmeretten var inntil nylig forbeholdt menn over hvis familie har bodd i landet siden 1920 eller som har vært voksne borgere av landet i minst 20 år. Kvinner fikk stemmerett i 2005.

Emiren kan oppløse parlamentet og skrive ut nyvalg. Dette har skjedd i 1999, i 2006 og i 2009, og det er dette demonstrantene krever at skal skje igjen.

Les flere nyheter

Populært