Fant mulig dødsliste hos tyske nynazister

I POLITIETS SØKELYS: Beate Zschäpe, Uwe Boehnhardt and Uwe Mundlos, de tre grunnleggerne av «Nasjonalsosialistisk Undergrunn». Bildene stammer fra 1998, da de tre var i politiets søkelys i forbindelse med et bombeangrep året før. Foto: Epa/Scanpix
I POLITIETS SØKELYS: Beate Zschäpe, Uwe Boehnhardt and Uwe Mundlos, de tre grunnleggerne av «Nasjonalsosialistisk Undergrunn». Bildene stammer fra 1998, da de tre var i politiets søkelys i forbindelse med et bombeangrep året før. Foto: Epa/Scanpix

Politiet har funnet en liste med 88 navn hos tyske høyreekstremister. Lista inkluderer to medlemmer av den tyske Forbundsdagen og representanter for tyrkiske og islamske grupper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet etterforsker tre tyske høyreekstremister fra organisasjonen «Nasjonalsosialistisk Undergrunn». Gruppa mistenkes forå stå bak drapet på minst ti personer mellom 2000 og 2009. Nå lurer politiet på om de også kan ha planlagt å myrde politikere, skriver det tyske bladet Der Spiegel.

Politiet er så langt usikre på om lista viser mål som skulle elimineres eller bare en oversikt over politiske motstandere. I alle tilfelle er to medlemmer av forbundsdagen å finne på lista, Jerzy Montag fra De Grønne og Hans-Peter Uhl fra CSU. Tallet 88 er symbolsk viktig for nynazister fordi den 8. bokstaven i alfabetet er H. 88 tilsvarer «HH», en forkortelse for «Heil Hitler».

Forferdet

Jerzy Montag sier til The Guardian at han er forferdet over oppdagelsen.

– Det er en forferdelig følelse for meg. Det faktum at de to viktigste medlemmene av gruppen har blitt eliminert, løser ikke dette. Hvis de kan finne på noe slikt kan andre det også. Jeg er overbevist om at det finner flere høyreekstremister i Tyskland som er i stand til å utføre slike handlinger, sier han.

Tysk etterretning har anslått at det er omkring 5600 høyreekstremister i landet som vil være troende til å utøve voldshandlinger. Samtidig ble det i 2010 slått fast at det ikke finnes indikasjoner på høyreekstreme terroristorganisasjoner, ifølge The Guardian.

Beate Zschäpe, en av de tre grunnleggerne av Nasjonalsosialistisk Undergrunn, sitter nå i politiets varetekt, men har så langt ikke svart på noen av politiets spørsmål. De to andre grunnleggerne av gruppen, Uwe Mundlos og Uwe Boehnhardt, ble i begynnelsen av november funnet døde i en bobil etter et bankran i Eisenach, antakeligvis etter å ha tatt sine egne liv.

«Lille Adolf»

Samtidig har politiet blitt kritisert for ikke å ha stoppet gruppen tidligere. I løpet av en 13-årsperiode skal NSU ha stått bak ti drap, 14 bankran og to spikerbomber.

Tidligere denne uken innrømmet politiet at en av deres agenter var til stede i 2006 da to medlemmer av NSU drepte en tyrkisk mann på en internettkafé. Det har nå kommet fram at agenten selv hadde høyreradikale meninger og var kjent som «lille Adol» i hjembyen. Hjemme hos agenten fant politiet både våpen og utdrag fra «Mein Kampf».

Avsløringene har fått Hajo Funke, en av Tysklands fremste eksperter på høyreekstremisme, til å uttale at man ikke kan se bort fra at agenten var delaktig i drapet. Han har kalt saken en krise av «Watergate-proporsjoner» for tysk etterretning.


KAN HA VÆRT PÅ DRAPSLISTE: Forbundsdagspolitikerne Jerzy Montag fra De Grønne og Hans-Peter Uhl fra CSU er to av 88 navn funnet på nazistenes liste. Foto: AFPKAN HA VÆRT PÅ DRAPSLISTE: Forbundsdagspolitikerne Jerzy Montag fra De Grønne og Hans-Peter Uhl fra CSU er to av 88 navn funnet på nazistenes liste. Foto: AFP

Les flere nyheter

Personvernpolicy