Meny

Kvinnelig soldat måtte bade naken med 30 menn

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinnelig soldat i førstegangstjeneste ble under en feltøvelse utenfor Bodø tvunget til å kle av seg og bade naken sammen med 30 andre mannlige soldater mens befalet så på.

– Jeg gråt og følte meg uvel, og jeg hadde store problemer med å se de mannlige befalene som var der i øynene. Jeg følte meg rett og slett misbrukt. Jeg kan ikke anbefale andre jenter å dra i militæret når det er slik, sier 23 år gamle Alice Asplund til Avisa Nordland.

Episoden skjedde under en øvelse på Heggmoen utenfor Bodø i september i år. Om kvelden 21. september fikk soldatene beskjed fra øverste befal på feltøvelsen om at alle sammen skulle bade nakne.

Les også: Soldater sextrakasseres

Asplund, som til daglig er hovedtillitsvalgt for soldatene på Reitan, ba om å få ha på seg sports-BH og boksershorts, og sa at hun også kunne gå et annet sted å bade. Begge forslagene ble avvist av løytnanten som ledet øvelsen.

Anmeldte

– Jeg fikk beskjed om at alle skulle bade nakne, inkludert meg. Jeg sa at han ikke kunne tvinge meg til å bade naken sammen med alle guttene, men da svarte han at det kunne han, sier Asplund, som avtjener sin førstegangstjeneste i Luftforsvaret.

Soldatene som badet nakne måtte også foreta intimvask og vask under armene da de gikk ut i det kalde vannet.

Asplund anmeldte episoden til politiet, som henla saken som intet straffbart forhold.

Nestkommanderende stabssjef ved 132 luftving på Bodø hovedflystasjon, Trond Salthammer, sier til avisen at saken er behandlet som en intern personalsak.

– Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken, da dette kommer inn på vår måte å behandle slike personalsaker på internt. Men det er uheldig at det oppleves krenkende for enkeltpersoner, sier Salthammer.

– Bør slippe

Landstillitsvalgt Simen Jørgensen i Forsvaret sier til NRK at kvinnelige soldater bør få slippe å bade nakne sammen med mannlige soldater.

– Forsvaret har endret seg. Nå har vi et nytt forsvar som benytter seg av begge kjønn til forsvarets beste. da kan man gjøre små endringer for å fortsatt kunne gjøre det man gjør på øvelser, mener Jørgensen.

Hovedtillitsvalgt for Luftforsvaret, Christian Berlinger, sier til NTB at reglene nå er endret i forhold til praksis og teori.

Les også: – Norske soldater var passive da kvinne ble mishandlet

– Som en naturlig prosess i kjølvannet av denne saken har man sett et behov for å endre på reglene og vi har valgt å endre på prosedyrene, sier Berlinger.

Kristelig Folkepartis Ungdom krever i en pressemelding at løytnanten som var ansvarlig for øvelsen, må gå.– Det har lenge vært jobbet med likestilling i Forsvaret. Det ville vært et drastisk tilbakeslag om løytnanten som ledet øvelsen får fortsette i sin stilling, sier KrFU-leder Elisabeth Løland.


Les flere nyheter

Populært