Sterk økning av prostatakreft i Norge

RAMMES: Hovedgruppen som får prostatakreft, er de over 60 år, og det er sjelden å få prostatakreft før man fyller 50. Illlustrasjonsfoto: Colourbox.com
RAMMES: Hovedgruppen som får prostatakreft, er de over 60 år, og det er sjelden å få prostatakreft før man fyller 50. Illlustrasjonsfoto: Colourbox.com

Prostatakreft er blitt den kreftformen som rammer flest i Norge. Økningen har vært på 25 prosent siden 2000.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens rundt 2.800 norske kvinner anslås å få konstatert brystkreft i år, er tallet på menn som får prostatakreft hele 4.300.

Kreftekspertene aner ikke hvorfor økningen av prostatakreft har vært så stor det siste tiåret. Dette ett av hovedtemaene når norske og internasjonale krefteksperter samles til Onkologisk Forum i Oslo torsdag og fredag.

Les også: Ny cellegift gir kreftpasienter lengre og bedre liv

Selv om så mange menn får prostatakreft, er det svært få som snakker åpent om sykdommen, sier professor Sophie Fosså ved Oslo universitetssykehus Radiumhospitalet.

– Her er det mye skam, fordommer og manndom ute og går. Mitt inntrykk er dessuten at jo mer utdannet mennene er, desto mindre ønsker de å snakke om sin sykdom, sier Fosså.

Les også: Roper varsku om føflekkreft

Utviklingen av nye behandlingsformer av prostatakreft har vært stor de siste årene og etter 5 år ligger overlevelsesprosenten i dag på rundt 90. Fosså peker likevel på paradokset at Norge og Sverige ligger på topp i verden når det gjelder dødelighet av prostatakreft, uten at ekspertene foreløpig kan forklare hvorfor.

Les også: Slik oppdager du prostatakreft

Les flere nyheter

Personvernpolicy