Europa kan ha underjordiske hav

Jupiters måne Europa har et ytre skall utgjort av isblokker, som er antatt å ha brutt ned og «sklidd» til nye posisjoner. Foto: Nasa.
Jupiters måne Europa har et ytre skall utgjort av isblokker, som er antatt å ha brutt ned og «sklidd» til nye posisjoner. Foto: Nasa.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Havområder like store som Nord-Amerikas Great Lakes kan ligge under overflaten til Europa, en av Jupiters måner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Teorien skal granskes nærmere av en ubemannet romsonde. Den er spennende for astronomene, siden vann er en nøkkelingrediens for liv slik vi kjenner det, melder AFP.


Europas ytre islag reflekterer lyset fra sola. Europa er den av Jupiters måner som ligger nest nærmest planeten. Jupiter er den største planeten i solsystemet.

Romsonden Galileos bilder av Europa ble sendt til jorda i perioden 1995-2003. Bildene viser en oppsprukket overflate med hauger av is. Forskerne har forsøkt å forstå hvordan det underlige landskapet utviklet seg et sted der sollyset er så svakt, og mener nå at svaret ligger i tilsvarende prosesser på jorda.

Les også: Liten komet kan ha skapt gigantisk solstorm

Under flytende isbreer og isbreer over vulkaner virker isen og søyler av damp sammen på en slik måte at et såkalt «kaosterreng» skapes.

Modellen antyder at Europas ytre isskall er omkring ti kilometer tykt, og at det ligger enorme lommer av vann inni det. Disse kan ligge så grunt som tre kilometer, mener astronomene. Vann fra disse underjordiske sjøene kommer opp i dampsøyler, og gjør at isen blir skjør, sprekker og siden kollapser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Liv

Om det er slik at isen stadig brytes ned gir det større sjanse for at liv kan eksistere, da det kan overføre energi og næringsstoffer mellom sjøene under breen og overflaten.

- Det har vært en holdning i forskningsmiljøer at ‘dersom isen er tykk er det synd for biologien’, at det kan bety at overflaten ikke har noe samspill med havene nedenfor, sier geofysikeren Britney Schmidt, ved University of Texas i Austin. Hun ledet forskningsarbeidet.

Se også: Slik føles det å fly over jorda

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nå ser vi data som tyder på at selv om isen er tykk kan det være en stor grad av slik sammenblanding. Det kan gjøre Europa og månens hav mer beboelige.

Studien ble offentliggjort i det britiske tidsskriftet Nature onsdag, og øker kunnskapen om de islagte månene omkring store gassplaneter.

Saturn-måne ligner

Saturns måne Enceladus antas på samme vis å ha et saltvannshav mellom planetens kjerne og et ytre lag av is. Teoretikere har antydet at den lille månen er geologisk aktiv takket være et fenomen som kalles «tidevannsoppvarming».

Månen er utsatt for gravitasjonen til både sin enorme moderplanet og fra månene Dione og Janus. Som resultat av dette antas det at planetens kjerne strekkes og klemmes sammen, noe som skaper friksjon og varmer opp havet under isen.

I tilfellet Europa kan tidevannsoppvarmingen utløses av Jupiter og Io, den innerste månen.

Et oppdrag for videre utforskning av den merkelige lille verdenen er på en kortliste over kandidater til fremtidige Nasa-ekspedisjoner.

Les flere nyheter