Meny

Ildkule på himmelen over Vestfold

Flere personer mellom Larvik og Sandefjord observerte en ildkule over himmelen litt før klokken halv åtte onsdag morgen. Kartfoto: Google Maps.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lysende ildkule på himmelen overrasket morgenfuglene i vestfoldsområdet onsdag.

Flere personer i Vestfold observerte en ildkule over himmelen litt før klokken halv åtte onsdag morgen.

Det melder lokalavisen Østlands-Posten.

–  Det var som et stjerneskudd på himmelen, bare at den varte så mye lenger enn hva et stjerneskudd pleier å gjøre. Jeg så tydelig at det var en rund brennende sak, men aner ikke hva det kan ha vært. Det så ut som om den landet bak fjellene hvor jeg bor, motsatt retning av Larvik, forteller Malin Rosmo Stamnesøy til avisen.

Ifølge astrofysiker Per B. Lilje ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Blindern, er det slett ikke uvanlig med kraftige ildkuler. Han tror det kan dreie seg om en såkalt bolide.

En bolide er et himmellegeme som kommer inn i atmosfæren og brenner opp.

- Det vi vanligvis ser som stjerneskudd er bittesmå støvkorn fra verdensrommet (meteorider) som kommer med meget stor fart (40.000 km/t og mer) inn i atmosfæren og brenner opp på grunn av den sterke friksjonen, forklarer Lilje til ABC Nyheter.

Noen ganger er det større sandkorn eller små steiner som gir stjerneskudd som er mye kraftigere og lyser opp kraftigere enn de sterkeste stjernene eller til og med planetene, som Jupiter som vi ser lyser godt på himmelen om kvelden nå.

- Det er dette vi kaller en ildkule eller bolide. Disse kan en sjelden gang være så kraftige at de lyser opp hele himmelen så det blir nesten så lyst som om dagen, forteller Lilje.

Så du fenomenet onsdag morgen? Skriv inn i kommentarfeltet under.

Les flere nyheter her

Populært