Meny

Ap og Høyre kraftig tilbake:

Kanonmåling for Frp

Siv Jensen og Per Arne Olsen kan juble over en svært god meningsmåling. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet lå med brukket rygg etter et elendig kommunevalg, men fosser fram hele 6,7 prosentpoeng – godt over 50 prosent – på en fersk måling. Ap og Høyre har størst tilbakegang.

Frp får 17,8 prosents oppslutning på målingen som Opinion har gjort for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Tusen personer er spurt hvilket parti de foretrekker.

– Dette er veldig hyggelig, og medvinden fører til at arbeidslysten blir enda sterkere i Frp, sier partileder Siv Jensen til ANB.

Vinnere og tapere

Mens Frp er den soleklare vinneren i målingen, må lokalvalgets store vinner Erna Solberg tåle en tilbakegang på 3 prosentpoeng for Høyre, som nå er nede på 26,5 prosent. Høyre var den klare vinneren i høsten kommune- og fylkestingslvalg.

Arbeiderpartiet faller enda litt mer, 3,3 prosentpoeng, til en oppslutning på 32 prosent.

Målingens andre vinner er Venstre som hopper fram 1,9 prosentpoeng til 6,7 prosent, mens Senterpartiet nok er fornøyd med en framgang på 1,2 prosentpoeng til 4,5 prosent.

For de andre partiene er det ikke like store endringer: SV faller 0,5 prosentpoeng til 4,6 prosent, KrF faller 0,4 til 5,2, Rødt faller 0,2 til 1,6 mens kategorien andre får en oppslutning på 1,2 prosent, en tilbakegang på 0,6 prosentpoeng.

Les også: Jensen ligger an til å miste 500 representanter

– Tydelige

Siv Jensen mener mye av årsaken til framgangen er at Frp har vært løsningsorienterte og tydelige i politikken. Hun passer også på å skryte av Frps stortingsgruppe, som hun mener har lagt en ned solid innsats den siste tiden.

– Først og fremst har vi løsninger for å demme opp for den økende kriminaliteten og voldtektsbølgen. Her er vi de eneste som er både tydelige og konkrete med forslag, sier Jensen. Frp krever mer synlig politi i gatene og en rekke forebyggende tiltak.

Siv Jensen tror også at helsespørsmål er et område hvor Frp vinner. Regjeringen driver med for mye «tullball» på den fronten, sier hun til ANB.

Fornøyd tross fall

Til tross for tilbakegangen er Erna Solberg fornøyd med Høyres oppslutning. Hun er også glad for at både Venstre og Frp stormer fram på målingen.

– Høyre ligger fortsatt høyt på denne målingen. Dessuten er det positivt at det blir et styrket mandat for regjeringsskifte, sier Erna Solberg.

Dersom målingen hadde vært resultatet ved et stortingsvalg, ville de fire borgerlige partiene fått hele 95 mandater. De rødgrønne måtte nøyd seg med 73.

– Derfor er det bra at også Frp og Venstre vokser. Det gir et klart signal om at velgerne ønsker regjeringsskifte, sier Solberg.

Les flere nyheter her

Populært