Meny

Hagen og partiet i åpen konflikt etter Nobel-vraking

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rasende Carl I. Hagen skal ha grått etter å ha blitt vraket som kandidat til Nobelkomiteen. – Trist at han reagerer sånn, sier partileder Siv Jensen.

– Dette er en helt tydelig beskjed til meg; du er uønsket, Carl. Vi vil ikke ha deg med lenger. Og da skal ikke jeg tvinge meg på dem heller, sier tidligere formann Carl I. Hagen i Fremskrittspartiet til NTB.

Han ble rasende da han onsdag i forrige uke fikk beskjed om at stortingsgruppa ikke ville innstille ham som sin representant til Den Norske Nobelkomite – angivelig fordi Frp er motstander av å politisere komiteen ytterligere.

Les også: Ytterhorn danket ut Hagen

Frp-veteranen reagerer spesielt på at ingen informerte ham på forhånd om at nåværende komitémedlem, Inger-Marie Ytterhorn, ville få sitt verv fornyet, stikk i strid med hans uttrykte ønske.

– Det er ikke voteringen, men selve prosessen jeg reagerer på. Jeg føler ikke at jeg hadde vært så håpløs og umulig at jeg fortjente en slik sorti, sier Hagen.

Han skal ha stormet ut av møtet med stortingsgruppa, gått over gata til partikontoret, pakket sakene sine og trukket seg umiddelbart som leder for partiets seniororganisasjon og dermed fra vervet i sentralstyret, ifølge Dagens Næringsliv.

– Har grått en god del

– Jeg blir helt sikkert oppfattet som sutrete av veldig mange nå, men det tar jeg med knusende ro. Alt det stygge som kan sies om et menneske, har vært sagt om meg. Jeg har grått en god del siden onsdag, sier Hagen.

Partileder Siv Jensen synes det er trist at Carl I. Hagen føler seg ydmyket etter at han ikke nådde opp som partiets representant i Nobelkomiteen.

– Dette handler om at vårt sittende medlem i Nobelkomiteen, Inger-Marie Ytterhorn, ønsket å fortsette. Denne saken ble behandlet i en helt ordinær, demokratisk prosess i vår stortingsgruppe, sier Frp-leder Siv Jensen til NTB.

Se intervju med Jensen

Flere stortingsrepresentanter hevder på sin side det aldri var sannsynlig at Hagen skulle kunne bli valgt til det prestisjefylte vervet.

– Saken er at vi har vært fornøyde med den jobben Ytterhorn har gjort. Hun ønsket å sitte videre i Nobelkomiteen og vi ønsket at hun skulle fortsette, sier lederen av valgkomiteen i Frps stortingsgruppe, Ketil Solvik-Olsen, til Dagens Næringsliv.

Benkeforslag nedstemt

Hagen skal ha fått beskjed om valgkomiteens innstilling forrige tirsdag kveld og da ha mobilisert sine tilhengere i stortingsgruppa. Men benkeforslaget om å ta Ytterhorn ut av komiteen fordi hun har sittet i to seksårsperioder ble stemt ned. Bare seks representanter støttet forslaget, 25 stemte imot.

– Jeg syns det er trist at Carl I. Hagen reagerer på denne måten, men kan ikke gjøre annet enn å ta det til etterretning, sier Jensen.

I et fem sider langt notat kommer Hagen med sterk kritikk av partilederen og hvordan han er behandlet. Brevet sendte han både til partiledelsen og til Frps stortingsgruppe.Hagen skriver at Jensen åpenbart ikke hadde formidlet til valgkomiteen at han, som tidligere partileder gjennom 28 år og parlamentarisk leder gjennom 25 år, hadde et sterkt ønske om en plass i Nobelkomiteen. Han mener det er Siv Jensens skyld at han ikke fikk muligheten til å anmode et annet gruppemedlem om å fremme sitt kandidatur.

Les flere nyheter her

Populært