Politiet hadde flere alternativer for transport:

Så fort kom vi til Utøya

17 minutter brukte Beredskapstroppen med båter fra Storøya til Utøya. ABC Nyheter kjørte på fem minutter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORØYA (ABC Nyheter): Videoen av Beredskapstroppen som havarerer etter fem minutter på vannet, har blitt det pinlige og mest brutale beviset på det som gikk galt ved politiinnsatsen 22. juli.

Nå viser det seg at politiet kunne ha valgt andre og adskillig raskere former for transport for å stanse det pågående massemordet.

På Storøya, bare 200 meter fra der politiet satte ut sin røde gummibåt 22. juli, driver Kjeld Nørgaard båtutleie.

Hadde politiet ringt ham og spurt om tilgjengelige båter etter at de fikk første beskjed om herjingene klokken 17.27, så kunne minst to båter ha vært klare til innsats allerede kvart på seks.

- Jeg hadde tre båter inne og to av dem var klare til bruk. Det ville tatt meg mindre enn ti minutter å reise ned og låst dem opp, sier Nørgaard til ABC Nyheter.

Han ble aldri kontaktet av politiet denne dagen. Mannen bak marinaen på Storøya lå hjemme og slumret på sofaen og først ble klar over uhyrlighetene som pågikk etter at Behring Breivik var arrestert.

- Det er litt rart at de ikke prøvde å kontakte meg. Jeg er en kjent person lokalt og er også kjent for politiet, sier han.

«Ikke tilgang til andre båter»

Torsdag i forrige uke siterte justisministeren fra politidistriktets redegjørelse i Stortinget:

«Politiet hadde i den første hektiske fasen ikke tilgang til andre båter enn sin egen. I området hvor politiet hadde sin oppmøteplass lå det mange båter til kai, flere av disse ble forsøkt «tyvkoblet», men båtene var godt sikret av sine eiere. Det lykkes derfor ikke politiet i å benytte disse båtene.»

Politiets egen båt, en 16 fots ribb Zodiac II 550 med 75 hk påhengsmotor, kommer frem etter at politiets Beredskapstropp - «Delta» - er ved avtalt oppmøtested klokken 18.09.

ABC Nyheter har rekonstruert politiets muligheter til å ta seg raskest over til Utøya.

Se rekonstruksjonen her

Vi leide enn 13 fots åpen båt med en 30hk påhengsmotor av Kjeld Nørgaard ved Storøen Marina, kun et steinkast fra politiets oppmøtested. Vi begynte på omtrent samme sted som den lille røde politibåten startet sin ferd.

Overfarten over til Utøya tar kun fem minutter med to mann.

I et notat fra Nordre Buskerud politidistrikt (datert 02.11.11 og sitert av justisministeren 09.11.11 i Stortinget) heter det:

«Både mannskapene fra Nordre Buskerud og fra Beredskapstroppen stod klare på landsiden da båttransporten ankom Storøya».

Den røde politibåten blir umiddelbart lastet opp med ti tungt bevæpnede tjenestemenn.

Deretter tar det dem 1 minutt å bakke ut gummibåten fra moloen.

Men etter bare om lag 4 minutters ferd stanser motoren som har tatt inn vann.

Det tar så et og et halvt minutt å entre en sivil båt som kommer til unnsetning. Men også denne sliter med vekta og noe senere er det nødvendig å rekvirere nok en sivil båt.

Klokken 18.26, 17 minutter etter at Beredskapstroppen står klar på oppmøtestedet, landsettes «Delta» på Utøya.

Tapte 30 minutter på båtrot

Men hvis den første politipatruljen, to mann i ført fullt verneutstyr og bevæpnet, hadde fått beskjed om å bruke en av utleiebåtene kunne de ha vært på Utøya før klokken 18.

Beslutningen som ble tatt om å benytte seg av politiets egen båt, kostet med andre ord nærmere tredve minutter.

Den første politipatruljen fra Hønefoss kjørte forbi Utstranda ved Utvika Camping litt før klokken 17.50 denne fredagen. Da har de minutter før også passert Nørgaards båtutleie.

Men de skal til det avtalte oppmøtestedet for politiet denne dagen: Fergeleiet til MS Thorbjørn.

De forsøker umiddelbart å finne en båt for å komme seg til Utøya, heter det i deres egen rapport og i de første pressekonferansene.

Dette står i sterk motsetning til et notat fra politimesteren i Nordre Buskerud fra 9. november. Her heter det at de kun hadde ordre om å observere.

Les også: Politiets egenrapport

Kort tid etter ankomsten endres uansett avtalt oppmøtested til Storøya fordi de to første tjenestemennene frykter for sikkerheten til mannskapene. De mener kaia ligger i skuddsonen til massemorderen som går løs på Utøya.

Svak lokalkunnskap

I tillegg kunne politiet valgt et annet utgangspunkt. Hadde de brukt noen av båtene som lå til kai ved Utvika Camping kunne overfarten ha tatt om lag ett minutt. Fra campingplassen til Utøya er det kun 675 meter i luftlinje.

Politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt sa til Dagbladet tre dager etter terrorangrepene at politiet tapte rundt ti minutter på motorstoppen.

Et par dager senere sier politisdistriktets stabssjef Magne Rustad at politiet ikke tapte tid på problemene med politibåten. Han sa da at de sparte opp mot ti minutter på at de fikk overta to private båter.

- Det er også merkelig at de ikke var bedre geografisk orientert her ute. De kunne satt ut båten mye næremere Utøya. Mellom marinaen her og Utvika camping er det også et par plasser de kunne ha kommet ned, sier Kjeld Nørgaard.

I Knut Storbergets siste redegjørelse for Stortinget som justisminister, gjentar han også at politiet prøvde å tyvkoble noen båter ved Storøya.

- Det har jeg ikke hørt om i det hele tatt, sier marinaens eier, Kjeld Nørgaard.

- Det lå mange båter i marinaen på det tidspunktet. Hvis noen hadde prøvd å tyvkoble en båt, så ville jeg ha hørt om det. De pleier å komme til meg med alle sine plager og bekymringer, sier båtutleieren.

Langsom utrykning med blålys

Tidligere har ABC Nyheter også rekonstruert ferden med bil fra Hønefoss politistasjon til fergeleiet.

Se rekonstruksjonen av bilturen.

Gjennom to røde lys og med kjøring under fartsgrensen kjørte ABC Nyheter distansen på 17 minutter, to minutter raskere enn det de første politirapportene hevdet om en utrykning med blålys.

Samme dag som ABC Nyheter publiserer den rekonstruksjonen, torsdag i forrige uke, endres den offisielle tiden til 17 minutter i justisministerens redegjørelse til Stortinget.

Personvernpolicy